Mainos

Bruttokansantuote heinä-syyskuussa viime vuoden tasolla

Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote oli heinä-syyskuussa saman suuruinen kuin viime vuoden heinä-syyskuussa. Edelliseen neljännekseen verrattuna kausitasoitettu bruttokansantuote kuitenkin kasvoi.

Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidon ennakkotietojen mukaan ensimmäisellä neljänneksellä vuosikasvu oli 3,6 prosenttia ja toisella neljänneksellä 0,4 prosenttia. Tammi-syyskuussa bruttokansantuotetta oli kertynyt 1,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Talouden kasvua on hillinnyt viennin hiipuminen. Heinä-syyskuussa vienti laski 10 prosenttia ja tuonti 4 prosenttia. Sen sijaan kotitalouksien kulutusmenot lisääntyivät lähes 3 prosenttia. Kulutus on ollut reipasta koko alkuvuoden lukuun ottamatta uusien henkilöautojen ostoja. Kone-, laite- ja kuljetusvälineinvestoinnit lisääntyivät 7 prosenttia, Tilastokeskuksen luvut kertovat.

Palvelutoimialat kasvoivat edelleen. Eniten lisääntyi kiinteistö- ja liike-elämää palveleva toiminta, 4 prosenttia. Sen sijaan alkutuotanto- ja jalostustoimialat supistuivat vuoden takaisesta. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto väheni vuoden kolmannella neljänneksellä 11 prosenttia ja metalliteollisuuden tuotanto puoli prosenttia. Rakentaminen supistui 2 prosenttia.

Kansantalouden palkkasumma oli heinä-syyskuussa 5,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Yritysten toimintaylijäämä pieneni vastaavana aikana 12 prosenttia.

Vuoden kolmannella neljänneksellä bruttokansantuote kasvoi Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin laatiman ennakon mukaan EU-alueella 1,4 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.