Mainos

Brunila: Metsäteollisuuden puun tarpeesta uupuu viidesosa

Brunilan mukaan on välttämätöntä käynnistää nopeat toimet puun markkinoille tulon lisäämiseksi.

Kotimaiset hakkuut eivät Metsäteollisuuden yhdistyksen toimitusjohtajan Anne Brunilan mukaan riitä turvamaan Suomen metsäteollisuuden puun saantia ensi vuonna. Puun tuonnin loppuminen Venäjältä synnyttää metsäteollisuuden raaka-aineeseen Brunilan mukaan viidenneksen suuruisen aukon.

- Metsäteollisuuden yli 60 000 työpaikan ja Suomessa toimivien tehtaiden kannalta on välttämätöntä käynnistää nopeat toimet puun markkinoille tulon lisäämiseksi, sanoi Brunila perjantaina. Alan työpaikkojen lisäksi metsäteollisuuden menestymiseen on sidoksissa noin 140 000 työpaikkaa, hän huomautti.

Brunilan mukaan Suomesta ei viime vuoden ennätyksellisestä puukaupasta huolimatta edelleenkään saada puuta riittävästi kaikille nykyisille tehtaille. Puun tuonti Venäjältä uhkaa loppua ensi vuoden tammikuussa, jolloin tehtailta puuttuu viidennes raaka-aineesta.

Venäjän vientitulli nousee näillä näkymin ensi vuoden alussa 50 euroon kuutiometriltä, mikä katkaisee tuonnin Suomeen kokonaan. Läpimitaltaan alle 15 senttimetrin koivukuitu on vapautettu tullista vuoteen 2011 saakka.

Käytännössä tullit maksetaan täysimääräisesti jo nyt myös koivukuidusta, koska puuta ei pystytä Venäjällä lajittelemaan, totesi Brunila.

Viime viikkojen metsäteollisuuskeskustelussa on Brunilan mielestä sivuutettu pääasia. Hänen mukaansa tärkein kysymys on, kuinka lisätä kotimaisen puun markkinoille tuloa vuodessa niin, että se riittää nykyisille tehtaille.

10 miljoonan kuution aukko

- Pääosa metsäteollisuuden puusta tulee yksityismetsistä. Viime vuoden yli 50 miljoonan kuution määrä ei edelleenkään riitä, vaan puuta tarvitaan jatkuvasti yli 60 miljoonaa kuutiota vuodessa, Brunila sanoi.

Puumäärän lisäksi suuri haaste on saada riittävästi kaikkia teollisuuden tarpeita vastaavia puutavaralajeja. Erityisesti koivukuidusta tulee Brunilan mukaan suuri pula, kun sitä ei kotimaassa pystytä korvaamaan.

- Mahdolliseen Venäjän vientitullien nousuun on sopeuduttava alle vuodessa. Tämä asettaa mittasuhteet valtioneuvoston asettamalle Ahon työryhmälle, jonka tehtävänä on löytää nopeita keinoja metsäteollisuuden toimintaedellytysten helpottamiseksi, Brunila huomautti.

Suurimmat vaikutusmahdollisuudet ovat hänen mukaansa silti suomalaisilla metsänomistajilla, joiden varassa metsäteollisuuden puuhuolto suurimmaksi osaksi on.

Brunilan mukaan kustannusten nousu on syönyt suomalaisen tuotannon kilpailukykyä ja vienyt hyödyn yritysten käynnistämiltä toimilta kannattavuuden parantamiseksi. Metsäteollisuuden toimintaa on hänen mukaansa edelleen tehostettava ja rakenteita kevennettävä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.