Mainos

Brown tukee Intian pääsyä YK:n turvaneuvostoon

Britannian pääministeri esitti myös, että Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja teollisuusmaiden järjestö G8 kaipaisivat uudistamista, jossa Intia ja koko Aasia otettaisiin huomioon.

Britannian pääministeri Gordon Brown on antanut täyden tukensa Intian pyrkimykselle päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi. Aasian nousevan painoarvon tulisi näkyä myös monissa muissa kansainvälisissä järjestöissä, sanoi Intian-vierailunsa aloittanut Brown Delhissä.

Myös vierailun isäntä, Intian pääministeri Manmohan Singh puhui maansa näkyvämmän roolin puolesta.

- Laaja yhteisymmärrys vallitsee uskoakseni siitä, etteivät kansainväliset instituutiot voi uskottavuuttaan menettämättä sivuuttaa Intian ja Kiinan kaltaisia maita, Singh sanoi lisäten, että koko maailmaa koskevia ongelmia ei voida ratkaista ilman Aasian suuria maita.

Brown totesi, että toisen maailmansodan jälkeen perustetut järjestöt tarvitsevat radikaaleja uudistuksia. Hän sanoi tukevansa Intian toivetta päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi Yhdysvaltain, Venäjän, Britannian, Ranskan ja Kiinan rinnalle.

- En epäile hetkeäkään, etteikö miljardin ihmisen kotimaan, maailman laajimman demokratian, paikka olisi YK:n uudistuneessa turvallisuusneuvostossa, Brown sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän painotti, että myös Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja teollisuusmaiden järjestö G8 kaipaisivat uudistamista, jossa Intian ja koko Aasian kasvava merkitys otettaisiin huomioon.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.