Mainos

Brittiyhtiö halusi viedä panssariajoneuvoja Indonesiaan

Britannian puolustusministeri George Robertson on anonut Courtaulds Aerospace -yhtiölle lupaa viedä panssariajoneuvoja Indonesiaan, kertoi Independent-sanomalehti tänään.

Yhtiö halusi toimittaa kuusi panssaroitua Land Rover -ajoneuvoa kenraaliluutnantti Prabowo Subiantolle, joka anomusta tehtäessä johti maan pelättyjä Kopassus-eliittijoukkoja. Joukkojen tehtävänä on mm. terrorismin vastainen toiminta, tiedustelu sekä tarkkailu.

-Kopassus-joukkoja johtaa presidentti Suharton vävy, kenraali Prabowo. Hänet tunnetaan valistuneena upseerina, joka haluaa tehdä asejoukot ammattimaisemmiksi sekä kouluttaa sotilaita mm. ihmisoikeuskysymyksissä, kirjoitti Robertson ulkoministeri Robin Cookille osoittamassaan kirjeessä viime syyskuussa.

Tosiasiassa 46-vuotias kenraaliluutnantti Prabowo on yksi Indonesian pelätyimmistä miehistä. Kopassus-joukkojen puolestaan tiedetään harjoittavan erityisen raakoja otteita. Kuluvan kesän aikana on käynyt mm. selville, että Kopassus-joukot kiduttivat viime vuonna demokratia-aktivisteja. Joukkojen epäillään myös ampuneen mielenosoittajia maan pääkaupungissa Jakartassa toukokuun mellakoiden yhteydessä sekä raiskanneen yli sata naista. Kopassuksen on väitetty myös yllyttäneen mellakoita, ja usuttaneen ihmisiä erityisesti maan kiinalaisväestön kimppuun. Prabowo erotettiin virastaan presidentti Suharton eron yhteydessä. Kirjeessään ulkoministeri Cookille Robertson sanoi olevansa varma, että panssariajoneuvoja käytettäisiin ainoastaan puolustustarkoituksiin sekä terrorismin ja sieppausten vastaiseen toimintaan.

Robertson oli myös varoittanut, että brittiyhtiöt voisivat menettää kauppoja Indonesiassa, mikäli lupaa panssariajoneuvojen myyntiin ei myönnettäisi. Varoitteluista huolimatta ulkoministeri Cook torjui Robertsonin esittämän pyynnön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.