Mainos

Brittivertailu: Helsingin yliopisto ja Otaniemi Suomen parhaat

Brittimittareilla listattuna vain kaksi suomalaista yliopistoa yltää maailman 200 parhaan joukkoon.

Suomalaisista yliopistoista vain Helsingin yliopisto ja Teknillinen korkeakoulu Otaniemestä mahtuivat kahdensadan maailman parhaan yliopiston joukkoon. Helsinki sai sijaluvun 129 ja Otaniemi 176.

Vertailun julkisti marraskuussa brittiläisen Timesi-lehden akateeminen liite The Times Higher Education Supplement.

Listan kärkisijat menivät amerikkalaisille. Ykkösenä oli jälleen itärannikon Harvard ja kakkosena Berkeley länsirannikolta. Seuraavana parina kisailivat tekniikan opinahjot Massachusetts Institute of Technology eli MIT ja California Institute of Technology eli Caltech jälleen eri rannikoilta.

Parhaina eurooppalaisina Oxford ja Cambridge Englannista sijoittuivat viidenneksi ja kuudenneksi. Sitten lista jatkuu amerikkalaisittain Stanford, Yale, Princeton. Niistä Stanford toimii Berkeleyn lähellä Kalifornian Piilaaksossa. Yale ja Princeton kuuluvat Harvardin tapaan maan koillisosan vanhoihin Ivy League -eliittiyliopistoihin. ETH Zürich Sveitsistä täydensi kymmenikön.

Brittimittareilla suomalaisten edelle asettuivat Pohjoismaista Kööpenhaminan yliopisto sijaluku 63, Oslon yliopisto 101, Chalmers tekniska högskola Göteborgista 110, Kungliga Tekniska högskolan Tukholmasta 122 ja Århusin yliopisto Tanskasta 127.

Aiemmin syksyllä kiinalainen Shanghai Jiao Tong -yliopisto julkisti 500 parhaan yliopiston listan. Pitkälle listalle mahtuivat Suomesta Helsingin ja Otaniemen ohella Turun yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Oulun yliopisto. Kiinalaismittauksen kärkikymmenikössä esiintyvät likimain samat nimet kuin akateemisen Timesin arviossa, joskin järjestys jonkin verran vaihtelee.

Mittauksia on kritisoitu siitä, että maailmanlaajuisia luonnontieteellisiä ja tekniikan kysymyksiä tutkivat yliopistot saavat parempi pinnoja kuin kansallisiin yhteiskunnallisiin ja humanistisiin asioihin paneutuvat yliopistot. Englantilainen arviointi löytyy internetosoitteesta www.thes.co.uk/worldrankings/, mutta se vaatii rekisteröitymisen lukijaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.