Mainos

Brittitutkimus: Mammografiasta selvää hyötyä

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan mammografiasta on selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa. Tutkimuksen mukaan mammografia säästää kaksi ihmishenkeä jokaista turhaa hälytystä kohti.

Mammografian hyödyllisyydestä väännetään tasaiseen tahtiin kättä, sillä mammografia voi paljastaa paitsi vaaralliset kasvaimet myös vaarattomat kyhmyt. Jälkimmäisessä tapauksessa löydös saattaa aiheuttaa turhaa huolta ja jopa johtaa turhaan leikkaukseen.

Brittitutkimuksessa selvitettiin 80 000 yli 50-vuotiaan ruotsalais- ja englantilaisnaisen tietoja ennen ja jälkeen mammografian. Tutkimuksen mukaan mammografialla estettiin jokaista tuhatta naista kohti 5,7 rintasyövästä aiheutunutta kuolemaa. Vastaavasti tuhatta naista kohti selvisi 2,3 kyhmytapausta, joiden hoidon tarve oli epäselvää.

Tutkimuksen tehneiden brittitutkijoiden mukaan mammografian hyödyt ovat selviä.

- Estettyinä kuolemantapauksina ilmaistu hyöty on noin kaksinkertainen verrattuna ylidiagnosoimisesta aiheutuneeseen haittaan. Analyysi osoittaa selvästi mammografian yhteyden rintasyövästä aiheutuneiden kuolemien huomattavaan vähentymiseen, tutkijat arvioivat.

Brittitutkimus jatkaa viime viikolla vellonutta juupas-eipäs-vääntöä mammografian hyödyllisyydestä. Tuolloin jullkaistun tanskalais- ja norjalaistutkimuksen mukaan rintasyöpään kuolleiden määrä ei vähentynyt alueilla, joilla naisia seulotaan syövän varalta verrattuna alueisiin, joilla seulontoja ei ole.

Wolfsonin Instituutin ja Lontoon lääketieteellisen ja hammaslääketieteellisen koulun tekemästä tutkimuksesta kertoi BBC nettisivuillaan. Tutkimus on julkaistu Journal of Medical Screening-lehdessä.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen kuolee maailmassa vuosittain yli puoli miljoonaa naista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.