Mainos

Brittitutkimus: Hormonikorvaushoito lisää rintasyöpäriskiä

Brittitutkimus vahvistaa, että hormonikorvaushoito lisää rintasyöpäriskiä.

-

Laaja eurooppalaistutkimus vahvistaa aiempia epäilyjä yhdistelmäpillerin vaikutuksista syövän kehittymiseen. Oxfordin yliopistossa toteutettuun tutkimukseen osallistui yli miljoonaa 50-64-vuotiasta brittinaista, jotka olivat jossain elämänsä vaiheessa syöneet hormonilääkkeitä.

Rintasyöpäriskin todettiin kohonneen kaikilla käyttäjillä, ja kuolemanriskin olevan jopa 22 prosenttia suurempi.
Rintasyöpään sairastuu ilman hormonihoitoakin tuhannesta naisesta lähes 50. Hormonikorvaushoito lisää riskiä niin, että pelkkä estrogeenin käyttö tuo muutaman syöpäpotilaan lisää ja yhdistelmäpillerit noin 20.

Suomessa hormonikorvauslääkkeitä käyttää tällä hetkellä 300 000 naista, siis noin 6000 naista on saanut rintasyövän hormonihoidon sivuvaikutuksena. Tuskaa lisää sekin, että rintasyöpäsairaiden kuolleisuusriski hormonihoidon takia lisääntyy tutkimuksen mukaan 22 %:lla.

Yhdistelmäpillerien riski nelinkertainen

Yhdistelmäpillerin käyttäjillä syöpäriski oli nelinkertainen verrattuna niihin, jotka käyttivät ainoastaan estrogeenia sisältäviä hormonilääkkeitä. Tutkimuksen mukaan syöpäriski kasvaa suhteessa hormonien käyttövuosiin.

Riskin todettiin kuitenkin pienenevän muutamassa vuodessa pillereiden käytön lopettamisen jälkeen. Hormonipillereistä luopumispäätös ei ole kuitenkaan helppo, sillä aiemmissa tutkimuksissa yhdistelmäpillerin sisältämän progesteronin on todettu alentavan kohtusyöpäriskiä.

-Yhdistelmäpilleriä käyttävien naisten on nyt punnittava näiden vaihtoehtojen välillä. Valinta ei varmastikaan ole helppo, brittitutkimusta johtanut Valerie Beral sanoo.

Hormonikorvaushoitoa tarkasteleva tutkimus on julkaistu The Lancet -nimisessä brittiläisessä lääketieteellisessä julkaisussa.

Suomalaislääkäri: Riskit tiedostetaan

Vaihdevuosivaivoihin ei ainakaan vielä ole parempaa lääkettä. Nyt sen käyttöaikoja kuitenkin lyhennetään. Ja käytön päätyttyä riski katoaa muutamassa vuodessa. Omin päin hormonihoitoa ei pitäisi lopettaa. Lääkäri muistuttaa ettei mikään lääke ole vaaraton.

- Kyllähän estrogeenit ovat lääkkeistä turvallisimmasta päästä. Riskit on jo tiedostettu. Hormonihoitoa ei määrätä enää varmuuden vuoksi tai vaihdevuosien lykkäämiseen, eräänlaisena nuoruuslääkkeenä, kuten vielä muutama vuosi sitten monella lääkärillä oli tapana, sanoo ylilääkäri Ville Hiilesmaa Helsingin Naistenklinikalta.

Suomessa lääkintälaitos aikoo tiukentaa hormonikorvaushoidon käyttöä.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 08.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.