Mainos

Brittitutkimus: Emu toteutuu laajana

Lontoolaisen tutkimuslaitoksen asiantuntijakyselyn mukaan Suomi ja Britannia ovat Luxemburgin ohella ainoat maat, jotka ensi vuoden arvioinnissa täyttävät kaikki rahaliitto Emun kriteerit. Kun myös mm. Välimeren maiden liittyminen Emuun näyttää kyselyn mukaan aiempaa todennäköisemmältä, liitto saattaa toteutua laajana heti vuoden 1999 alusta alkaen.

Lähes kaikki Consensus Economicsin kyselyyn vastanneet uskoivat, että mukana Emussa ovat ainakin Saksa, Ranska, Hollanti ja Belgia. Tutkimuksessa ei otettu huomioon Luxemburgia, jota pidetään jo varmana Emu-maana. Consensus Economics keräsi raporttiaan varten yli 200 johtavan kansainvälisen analyytikon mielipiteet. Puoli vuotta sitten tehtyyn kyselyyn verrattuna analyytikkojen mielipiteet vaihtelevat nyt huomattavasti enemmän.

Analyytikoilta kysyttiin talouden tunnuslukuja koskevien arvioiden lisäksi sitä, mitkä maat heidän mielestään tulevat mukaan Emuun. Suomen Emu-jäsenyyden odotusarvo oli noin 90 prosenttia, eli se keräsi seitsemäksi eniten ääniä todennäköisenä Emu-jäsenenä. Puoli vuotta sitten vain kolme neljästä vastaajasta uskoi Suomen mukaantuloon.

Ruotsin jäsenyyteen ei uskota

Ruotsi kuuluikin analyytikkojen arvioissa Emun ulkopuolelle varmimmin jäävään nelikkoon. Vain 3,9 prosenttia vastanneista uskoi sen jäsenyyteen. Muut kolme varmaa poisjäävää näyttävät nyt olevan Britannia, Tanska ja Kreikka.

Kyselyyn osallistuneet analyytikot arvelivat, että useimmat perustamisvaiheessa sivuun jäävistä maista tulisivat mukaan kolmivuotisen siirtymävaiheen aikana eli vuoteen 2002 mennessä. Kreikan ei siirtymäkaudenkaan aikana uskota yltävän Emu-jäsenyyteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.