Mainos

Brittitutkija kritisoi Suomen ydinvoimaloiden kestävyysvaatimuksia

Brittitutkijan mukaan suomalaisvoimalat eivät kestä matkustajakoneen törmäystä.

Ydinvoimalaa sisältä

Brittiasiantuntija John Largen mukaan Säteilyturvakeskuksen asettamat vaatimukset Suomen ydinreaktorien iskunkestävyydelle ovat liian alhaiset. Nykyisellään voimalat kestävät vain muutaman tonnin painoisen pienkoneen törmäyksen, mikä on Largen mielestä liian vähäinen suoja vaarallisille ydinreaktoreille.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa vaatimukset ovat Largen mukaan tiukemmat. -Kun ydinvoimaloita 70-luvulla rakennettiin, ei huomioitu sitä mahdollisuutta, että terroristit käyttäisivät matkustajakoneita terroriaseinaan. Viime syyskuun terrori-iskut osoittivat, että tämä on mahdollista, Large sanoi Helsingissä tänään.

Largen mukaan ydinreaktoria päin törmäävä matkustajakone aiheuttaa 600 kertaa voimakkaamman iskun kuin parin tonnin painoinen pienkone. Large on ydinturvallisuuden asiantuntija, joka viime vuonna muun muassa johti ydinsukellusvene Kurskin pelastustöissä avustanutta asiantuntijaryhmää. Useiden eri hallitusten ydinenergianeuvonantajana työskennellyt Large on viime aikoina keskittynyt tutkimaan etenkin ydinvoimalaitosten reaktoriturvallisuutta. Large vieraili Suomessa eduskunnan luonto- ja ympäristöryhmän vieraana.

Ydinvoimalat houkuttelevia kohteita

Largen mukaan kansainvälinen ydinvoimateollisuus ei ole toistaiseksi kyennyt vastaamaan uudenlaisen terrorismin asettamiin haasteisiin. -Radioaktiiviset aineet ja kansalaisten pelko ydinvoimaloita kohtaan tekevät reaktoreista erityisen kiinnostavia terrori-iskujen kohteita, Large muistuttaa.

Largen mukaan esimerkiksi al-Qaeda-järjestön terroristit ovat oivaltaneet ydinvoimaloiden houkuttelevuuden. Hänen mukaansa on hyviä perusteita olettaa, että syyskuussa Pennsylvanian maaseudulle pudonnut terroristien kaappaama kone oli matkalla samassa osavaltiossa sijaitsevaan Harrisburgin ydinvoimalaan. -Ennen kuin terrorismin aiheuttamiin uhkiin on löydetty ratkaisu, saattaa olla epäviisasta rakentaa uusia reaktoreita, Large toteaa.

Large on erityisen huolissaan Britannian pohjoisosista, jonka yli lentää viikoittain satoja suuria ja täyteen tankattuja, Atlantin yli matkaavia matkustajakoneita. Lentoreittien välittömässä läheisyydessä on useita ydinvoimaloita. Kuvaavaa on, että vain muutaman mailin päässä Skotlannin Lockerbiestä sijaitsee neljä sotilaskäytössä olevaa reaktoria. Lockerbie tuli kuuluisaksi, kun sen yllä vuonna 1988 räjähti Pan Am -lentoyhtiön Boeing 747 -matkustajakone.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.