Mainos

Brittitoimittajan neljän kuukauden piina päättyi

Toimittaja Alan Johnston oli islamistiryhmän vankina maaliskuusta asti. Johnstonin mukaan vankeusaika oli kuin elävältä haudatuksi tulemista.

Lähes neljä kuukautta islamistiryhmän vankina ollut toimittaja Alan Johnston on päässyt vapauteen.

Islamin armeija -ryhmittymä vapautti Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle työskentelevän Johnstonin varhain tänään. 45-vuotias Gazan kirjeenvaihtaja siepattiin maaliskuussa, kun hän oli matkalla työpaikaltaan kotiin. Islamin armeija vaati Britanniaa vapauttamaan muslimivankeja vastineeksi Johnstonista.

Ryhmä luovutti Johnstonin palestiinalaisjärjestö Hamasin virkamiehille aikaisin tänään. Paikallisen virkamiehen mukaan vapautuksesta ei maksettu lunnaita.

- Islamin armeija ja Ezzedin al-Kassam (Hamasin aseellinen siipi) noudattivat erään Gazan parhaan uskonnollisen auktoriteetin neuvoa vapautuksesta, sanoo vapautusneuvotteluihin osallistunut Abu Mujahed.

Mujahedin mukaan Johnston vapautettiin ilman ehtoja. Hamas-johtaja Khaled Meshaal sanoo vapautuksen olevan osoitus siitä, että Hamas on tuonut järjestyksen Gazan alueelle.

Radio auttoi vankeudessa

Vapautuksen jälkeen Johnston ajettiin autolla Hamas-johtajan ja entisen palestiinalaisten pääministerin Ismail Hanian kotiin. Myöhemmin hän jatkoi matkaansa Gazan kaistalta Israeliin.

Pian vapauttamisen jälkeen pidetyssä tiedostustilaisuudessa Johnston kuvaili sieppausaikaansa elämänsä hirveimmiksi kuukausiksi ja kertoi tunteneensa "tulleensa haudatuksi elävältä".

4.7.2007 BBC:n Alan Johnston vapauduttuaan lähes 4 kuukauden vankeudesta Gazassa (kuva: Mohammed Saber, epa)

Johnston kertoi kuitenkin saaneensa vankeudessaan käsiinsä radion, jolla oli voinut kuunnella BBC:n kanavaa, ja hän oli vaikuttunut kuulleessaan muun muassa lukuisista hänen vapauttamistaan vaativista mielenosoituksista.

Lähes neljä kuukautta vankina ollut Johnston vapautui vahingoittumattomana. Viikko sitten hänen sieppaajansa julkaisivat videonauhan, jossa Johnston sanoi olevansa puettu räjähdevyöhön. Videon mukaan sieppaajat uhkasivat räjäyttää Johnstonin, jos hänet yritettäisiin vapauttaa voimatoimin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.