Brittitoimittaja pitää suomalaispoliitikkoja naiiveina

Ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) haastatelleen brittilehti Daily Telegraphin toimittaja hämmästelee jutustaan syntynyttä mylläkkää.

Toimittaja Ambrose Evans-Pritchard sanoo, että jutussa käytetyt sitaatit ovat oikein.

Hänen mielestään suomalaiset poliitikot ovat naiiveja, jos he eivät ymmärrä tällaisten sanomisten herättävän huomiota maailmalla.

– Heidät nähdään valtion puolesta neuvottelevina ihmisinä, joiden puheita seurataan, Evans-Pritchard sanoo STT:lle.

Jutun kärkeä ja otsikkoa oli toimituksessa terävöitetty toimituksellisista syistä. Toimittaja sanoo, että hän olisi itse sanonut asian pehmeämmin, koska tietää aiheen olevan herkkä.

– Mutta Tuomioja sanoi ne asiat ja me raportoimme siitä, hän sanoo.

"Suomen kommenteista hyötyä Saksalle"

Evans-Pritchard harmittelee, että euron hajoamisesta varoittelu sai niin suuren huomion, koska se ei ole enää uutta. Hänen mielestään jutussa oli kiinnostavampaa se, kun Tuomioja sanoi, ettei Suomi tingi EVM:n lainojen ensisijaisuudesta.

Hän on hyvin tietoinen muutaman viikon takaisesta hälinästä, joka syntyi uutistoimisto AFP:n siteerattua Jutta Urpilaisen sanomisia Kauppalehdessä.

Evans-Pritchard arvelee, että suomalaispoliitikot käyttävät epämääräisiä lausuntojaan vahvistaakseen neuvotteluasemiaan. Hänestä todellinen ongelma on se, että lähetetään ristiriitaisia signaaleja ja sitten yllätytään niistä itse.

– Suomi on erikoisessa tilanteessa Euroopan kriisissä, kun se vaatii ehtoja, joita mikään muu maa ei vaadi, Evans-Pritchard sanoo.

Toimittaja arvelee, että Suomen kommenteista on hyötyä Saksalle, joka ei halua olla kriisissä yksin tiukkana.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat