Mainos

Brittitieto: USA suunnitteli Lähi-idän öljykenttien valtaamista

Britanniassa julkistetuista tiedustelupalvelun arkistotiedoista käy ilmi, että Yhdysvallat valmistautui valtaamaan Lähi-idän öljykenttiä vuonna 1973. Öljykriisin pahimpina hetkinä Yhdysvaltain ulkoministeri Henry Kissinger sanoi, että arabimaiden sulku voi vaatia amerikkalaisten vastatoimia.

Lontoossa avattujen arkistotietojen mukaan tästä laadittiin myös suunnitelmia. Amerikkalaiset erikoisjoukot olivat valmiina Saudi-Arabiaa, Kuwaitia ja Abu Dhabia varten. Puolustusministeri James R. Schlesinger oli vahvistanut briteille, että voimankäyttö on mahdollista.

Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin arabijäsenet vaativat 1973 Israelia vetäytymään valloittamiltaan alueilta. Vaatimuksia voimistaakseen maat panivat öljyhanat kiinni viideksi kuukaudeksi. Tämä nosti jyrkästi bensan hintaa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa.

Dokumenttien mukaan suunniteltu sotilasisku olisi ollut lyhyt ja tehokas. Yhdysvallat kuitenkin valmistautui siihen, että sen joukkoja tarvittaisiin öljykenttien valvomiseen iskun jälkeen vielä kymmenisen vuotta. Neuvostoliiton uskottiin pysyvän erossa mahdollisesta sodankäynnistä. Sen sijaan Neuvostoliitto olisi painostanut Yhdysvaltoja poliittisesti monin eri tavoin. Dokumenttien mukaan amerikkalaiset pitivät suurimpana riskinä sitä, että Neuvostoliiton tukema Irak yrittäisi estää Kuwaitin kenttien valtaamisen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.