Brittitiedustelu: Juna syöksyi raiteiltaan Krimillä – Venäläisviranomaiset syyttävät "ulkopuolista häirintää"

Venäläisjuna syöksyi raiteiltaan lähellä Simferopolin kaupunkia torstaina 18. toukokuuta. Kaupunki sijaitsee Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Venäjän rautatieviranomaisten mukaan junan raiteiltaan ajautumisen aiheutti "ulkopuolinen häirintä". Britannia ei tiedustelupäivityksessään ota kantaa tähän väitteeseen.

Kevään aikana useat Venäjän junat ovat räjähdysten ja sabotaasin vuoksi ajautuneet raiteiltaan. Lisäksi useita Venäjän polttoainevarastoja on syttynyt palamaan Venäjän miehittämillä alueilla ja lähellä Ukrainan rajoja.

Venäjä on syyttänyt näistä tapauksista liki järjestään Ukrainaa, joka on ajoittain myös myöntänyt olleensa räjähdysten takana.

Sota-asiantuntijat ovat arvioineet, että iskut omalta osaltaan valmistelevat Ukrainan odotettua vastahyökkäystä. Niiden tarkoituksena on asiantuntijoiden mukaan heikentää Venäjän jo ennestään köhinyttä huoltoa.

Simferopolin junaonnettomuus esti ainoan Sevastopolin satamakaupunkiin kulkevan junaraiteen käyttämisen. Sevastopol on keskeinen satama Venäjän Mustanmeren laivastolle.

Britannian mukaan Venäjä tulee nopeasti palauttamaan liikenteen reitille, mutta tapaus häiritsee joka tapauksessa Mustanmeren laivaston huoltoa.

– Kaikki sabotaasi tällä herkällä alueella lisää Kremlin huolia siitä, pystyykö se suojelemaan Krimin kriittistä infrastruktuuria, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Venäjä on miehittänyt Ukrainan Krimin niemimaata vuodesta 2014. Ukraina on julkisesti todennut useita kertoja, että sen tavoitteena on valloittaa  takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krim.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Krimin Kertshinsalmen sillan lähellä öljyvarasto tulessa 0:35
Krimin Kertshinsalmen sillan lähellä sijaitsevassa öljyvarastossa syttyi tulipalo toukokuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat