Brittisotilaat kotiutuneet Iranista

Lähes kaksi viikkoa pidätettyinä olleet merisotilaat ovat saapuneet kotimaahansa. Britannia kiistää, että sotilaiden vapauttamisesta olisi sovittu vastapalveluksia.

Iranin vapauttamat 15 brittilaivaston sotilasta ovat saapuneet Lontooseen. Merimiehiä ja Britannian Teheranin-lähetystön diplomaatteja kuljettanut British Airwaysin kone saapui perille kahdelta iltapäivällä Suomen aikaa.

Sotilaat pidettiin julkisuudesta loitolla ja heidät vietiin Lontoosta yksikköönsä terveystarkastukseen ja tapaamaan läheisiään.

Iran ilmoitti eilen vapauttavansa sotilaat, jotka sen mukaan oli otettu kiinni Iranin vesiltä. Britannian mukaan sotilaat olivat Irakin vesillä partioimassa salakuljetusten varalta.

Ahmadinejad kertoi Britannian luvanneen, ettei tapaus toistu, mutta Britannia kiistää tämän.

Saako Iran vastapalveluksia?

Brittisotilaat olivat Iranissa kaksi viikkoa. Pääministeri Tony Blair kiitti "ystäviään ja alueella olevia liittolaisiaan, jotka tekivät osansa". Eräiden tietojen mukaan Syyria ja Qatar auttoivat ratkaisun löytämisessä.

Blair kiisti, että mitään sopimusta olisi tehty. Kaksi tapausta on kuitenkin herättänyt kysymyksiä: Tiistaina vapautettiin Bagdadissa kaksi kuukautta sitten siepattu iranilainen diplomaatti.

On myös kerrottu, että iranilaisille on luvattu pääsy tapaamaan amerikkalaisjoukkojen tammikuussa kiinni ottamia viittä iranilaisvirkailijaa.

Brittilehdet arvioivat, että umpikujan aukeaminen oli ennen kaikkea Blairin ulkopoliittisen neuvonantajan Nigel Sheinwaldin ja Iranin johtavan turvallisuusviranomaisen Ali Larijanin tiistaisten neuvottelujen ansiota.

Iranilaislehdet kiittivät ja moittivat

Iranilaiset lehdet osoittivat suosiotaan kriisin hienolle hoidolle, mutta uudistusmielisten leiristä kuului myös vastalauseita.

- Britannia antoi takuunsa ja sotilaat vapautettiin, kirjoitti valtiollinen Jam-e Jam etusivullaan.

Konservatiivisen Resalat-lehden mukaan tapaus oli "isku niiden valtioiden kasvoille, jotka luulevat voivansa loukata Iranin aluetta".

- Näyttää siltä, että Ahmadinejad haluaa tulla tunnetuksi arvaamattomana presidenttinä. Miksi Iran odotti Britannian anteeksipyyntöä niin kauan? Siksikö, että joku halusi todistaa olevansa arvaamaton, uudistusmielinen Etemad-e Melli -lehti kirjoitti.

Iranin arabiankielinen televisio Al-Alam näytti kuvaa sotilaista, jotka availivat saamiaan lahjoja ennen lähtöään Teheranista. Lahjoissa oli ainakin paikallisia taidekäsitöitä ja pistaasipähkinöitä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat