Mainos

Brittisairaala: Litvinenkon tavannut italialainen voi hyvin

Litvinenkon yhteyshenkilön, italialaisen turvallisuusasiantuntijan Mario Scaramella elimistöstä löytyi samaa vaarallista radioaktiivista myrkkyä, jota löytyi Litvinenkosta.

Italialainen Mario Scaramella voi hyvin eikä hänestä ole löytynyt merkkejä säteilymyrkytyksestä, ilmoitti lontoolainen University College -sairaala tänään. Scaramellassa havaitut polonium-210-pitoisuudet ovat lääkärien mukaan huomattavasti pienempiä kuin Aleksandr Litvinenkosta löytyneet.

Sairaalan mukaan Scaramellalle tehdään vielä lisää kokeita. Scaramella tapasi Litvinenkon lontoolaisessa sushibaarissa marraskuun alussa hieman ennen tämän sairastumista. Litvinenko menehtyi runsas viikko sitten.

Useissa brittiläisissä lehdissä annettiin kuitenkin tänään huomattavasti synkempi kuva Scaramellan terveydentilasta. Daily Mail -lehti kertoi nimettömiin lähteisiin nojautuen, että Scaramellan tila on hengenvaarallinen.

Myös Litvinenkon vaimosta Marinasta on brittilehtien mukaan löytynyt vähäisiä merkkejä äärimmäisen myrkyllisestä polonium-210:stä. Hän ei ole kuitenkaan joutunut sairaalahoitoon.

Britannian viranomaiset ilmoittivat, että kaksi vielä tutkimuksissa ollutta British Airwaysin matkustajakonetta oli saanut lentoluvan. Kaikkiaan kolmesta BA:n koneesta oli epäilty löytyvän jälkiä polonium-210:stä. Merkkejä aineesta löytyi kahdesta koneesta. Koneet ovat lentäneet Lontoon ja Moskovan välisellä reitillä, mutta myös muualla Euroopassa.

Brittiviestimet ovat kertoneet, että asiantuntijat olisivat todenneet Litvinenkosta löytyneen poloniumin isotoopin olleen lähtöisin venäläisestä ydinreaktorista. Virallisesti tietoa ei ole vahvistettu, ja venäläisviranomaiset ovat torjuneet väitteet venäläisten sekaantumisesta Litvinenkon murhaan. Litvinenko, entinen tiedusteluagentti, syytti kuolinvuoteellaan presidentti Vladimir Putinia murhahankkeesta häntä vastaan.

Venäjä vakuuttaa syyttömyttään

Venäläiset ovat vakuuttaneet täyttä yhteistyötä Litvinenkon kuolemaa tutkivien brittiläisten viranomaisten kanssa. Puolustusministeri Sergei Ivanov torjui tänään spekulaatiot Venäjän sekaantumisesta Litvinenkon kuolemaan.

- En näe mitään syytä spekuloida - niin kuin läntinen lehdistö ahkerasti tekee - että asialla olisi ollut KGB:n tai FSB:n (Neuvostoliiton tiedustelupalvelun ja sen seuraajan) pitkä käsi tai että Litvinenkolla huomattavana vakoilijana olisi ollut runsaasti tietoja, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa, Ivanov sanoi.

Italian viranomaiset: Ei jälkiä poloniumista

Italian viranomaiset eivät ole löytäneet jälkiä polonium-210:stä eikä vaaraa väestölle ole, sanoo Italian terveysministeri Livia Turco. Huoli oli herännyt, kun italialainen turvallisuusasiantuntija Mario Scaramella oli otettu Lontoossa sairaalaan eilisiltana uusia kokeita varten.

Scaramella oli tavannut entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon, joka kuoli polonium-210-myrkytykseen. Scaramellasta oli löydetty vähäisempiä määriä ainetta kuin Litvinenkosta. Scaramellan vaimosta ja muusta perheestä ei löydetty jälkiä polonium-210:stä.

Italian senaatistakaan ei löydetty mitään. Scaramella oli pitänyt siellä lehdistötilaisuuden.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.