Mainos

Brittiperhe eksyi USA:n puolelle ja joutui keskelle painajaista: On nyt 3 kuukauden ikäisen vauvan kanssa likaisessa ja kylmässä pidätyskeskuksessa ilman tietoa vapautumisesta

Brittiläisten Connorsien vierailu Kanadassa muuttui painajaiseksi, jolle ei näy loppua. Tapauksesta on ketrrottu useissa tiedotusvälineissä.

Eileen, 24, ja David, 30, Connors olivat Vancouverissa ajamassa autolla takaisin hotellilleen. Mukana olivat pariskunnan kolmen kuukauden ikäinen vauva sekä Davidin velji, hänen vaimonsa ja kaksivuotiaat kaksoset kanssa 3. lokakuuta.

Connorsien mukaan heidän piti väistää yllättäen tiellä olevaa eläintä, ja he kääntyivät pienelle, merkkaamattomalle tielle. Pian poliisi pysäytti heidät, kertoi heidän ylittäneen rajan ja pidätti heidät.

Perheen asianajajan Bridget Cambrian mukaan perhe ei edes tiennyt ylittäneensä rajan.

– He vain yrittivät päästä takaisin hotelliinsa, hän kertoo The Sunille.

Vauva joutui nukkumaan sellissä likaisella lattialla

Ensimmäisen yön perheet viettivät pidätettynä lähellä Kanadan rajaa. Philadelphia Inquirerin mukaan miehet vietiin omaan selliinsä ja naiset omaansa. Eileen Connors kertoo lausunnossaan, että he joutuivat nukkumaan likaisella lattialla kylmässä sellissä vain ohut peitto turvanaan.

Connors yritti pitää vauvansa lämpimänä nukkumalla vauva vatsansa päällä, mutta lapsi liukui jatkuvasti pois.

– Muisto pienestä vauvastamme nukkumassa sellin likaisella lattialla tulee vainoamaan meitä ikuisesti, hän toteaa lausunnossaan.

Ikävä käänne

Ensimmäisen yön jälkeen perheelle luvattiin, että heidät vapautetaan, jos Yhdysvalloissa asuva perheenjäsen lupaa ottaa heidät huostaansa. Lopulta heille kuitenkin ilmoitettiin, että suunnitelmiin tuli muutos.

Perhe vietiin Seattlen lentokentälle. Perhe oli pyytänyt alusta asti, että he haluavat vain takaisin Britanniaan.

– Luulin, että pääsemme vihdoin kotiin, Connors kertoo.

Sen sijaan perhe lennätettiin toiselle puolelle Yhdysvaltoja Pennsylvaniaan. Siellä heidät vietiin Berksin pidätyskeskukseen, joka on tarkoitettu erityisesti perheille. 

Hattu vauvaa lämmittämään

Eileen Connorsin mukaan heiltä vietiin kaikki vauvan vaatteet ja peitot pestäväksi, kun he saapuivat pidätyskeskukseen. Hänen mukaansa keskuksessa ei ollut tarpeeksi pieniä vaatteita, kertoo Philadelphia Inquirer.

– Kun kysyn, miten minun on tarkoitus pitää vauvani lämpimänä tässä kauheassa kylmyydessä, he sanovat minulle vain, että laita hattu hänen päälleen, Connors kertoo lausunnossaan.

Hänen mukaansa lapselle lopulta annetut peitot ja lakanat haisevat "kuolleelle koiralle" eikä hän uskalla laittaa niitä lapselleen, koska pelkää, että niitä ei ole pesty ja vauva sairastuu niistä.

"Pelkään, että joku vie vauvani"

Connorsille ehdotettiin myös, että koska pidätyskeskus ei ole sopiva paikka niin pienelle lapselle, hän voisi antaa tämän muualle hoidettavaksi.

– Pelkään, että joku vie vauvani, hän toteaa.

Connorsit ovat olleet siirtolaisille tarkoitetussa pidätyskeskuksessa jo yli viikon. Washington Postin mukaan perheitä ei oltu vapautettu ainakaan vielä tiistaina. 

Eileen Connorsin mukaan olot pidätyskeskuksessa ovat hyiset ja likaiset.

– Emme ikinä unohda tätä. Olemme traumatisoituneet iäksi siitä, mitä Yhdysvaltain hallitus on meille tehnyt, Connors kirjoitti lausunnossaan.

Yhdysvaltain viranomaiset kiistävät syytökset

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Connorsit tulivat Yhdysvaltain puolelle tieten tahtoen, kertoo Washington Post. 

– Yritimme palauttaa heitä Kanadaan, mutta Kanada ei suostunut ottamaan heitä vastaan. Emme myöskään saaneet yhteyttä Britannian konsulaattiin kahdesta yrityksesteä huolimatta, viranomaiset kertoivat lehdelle.

Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaiset kiistävät Connorsien syytökset huonosta kohtelusta ja Berksin pidätyskeskuksen huonoista oloista.

– Keskus tarjoaa turvallisen ja humaanin ympäristön perheille, kun he käyvät läpi maahanmuuttoprosessia", virallisessa lausunnossa sanotaan.

"Näin ei ikinä tapahtuisi Britanniassa"

Connorsien asianajaja kertoi Washington Postille, että perhe on emotionaalisesti ja psykologisesti rikki. 

– He ovat hyvin järkyttyneitä siitä, mitä heille on tapahtunut, koska tässä ei ole mitään järkeä. Kukaan, joka lukee heidän lausuntonsa tai kuulee heidän tarinansa, ei voi ymmärtää, miten tämä on voinut tapahtua, perheen juristi Bridget Cambria kertoo.

Connorsit toivovat, että he pääsisivät pian palaamaan kotiin.

– Näin ei ikinä kävisi Britanniassa Yhdysvaltain kansalaisille tai kenellekään mulle, koska ihmisiä kohdellaan siellä arvokkaasti, Eileen Connors toteaa lausunnossaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja