Mainos

Brittinaisen anomus kuolinavusta hylättiin Strasbourgissa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on hylännyt kuolemansairaan brittinaisen vetoomuksen oikeudesta kuolla miehensä avustamana.

Diane Pretty, 43, on halvaantunut kaulasta alaspäin, eikä voi tehdä itsemurhaa ilman ulkopuolista apua. Hänellä arvioidaan olevan muutama kuukausi elinaikaa jäljellä. Pretty sanoi olevansa hyvin pettynyt tuomioistuimen päätökseen. -Laki on ottanut minulta oikeuteni pois, Pretty sanoi puhesyntetisaattorin välityksellä Lontoossa.

Pretty vetosi ihmisoikeustuomioistuimeen sen jälkeen kun Britannian korkein oikeusaste, parlamentin ylähuone, ei luvannut hänen miehelleen syytesuojaa, jos mies avustaa vaimoaan itsemurhassa.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan oikeus elämään ei sisällä oikeutta itsensä surmaamiseen, eikä Britannia ole siten rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta. Diane Pretty pyysi lupaa avustettuun itsemurhaan, koska odotettavissa oleva luonnollinen kuolema olisi "äärimmäisen vaikea". Britannian lain mukaan itsemurha ei ole rikos, mutta teossa avustaminen on. Prettyn asianajajat ovatkin syyttäneet Britannian oikeuslaitosta syrjinnästä, koska se evää halvaantuneelta Prettyltä kaikille kansalaisille kuuluvan oikeuden. -Uskoimme todella, että tuomioistuimella oli mahdollisuus korjata puute nykyisessä laissa, mikä jättää Dianen ja hänen kaltaisensa surullisiksi väliinputoajiksi, asianajaja Mona Arshi sanoi.

Neiti B kuoli

Aiemmin tänä keväänä brittiläinen tuomioistuin myönsi hengityskoneen varassa elävälle naiselle oikeuden kieltäytyä hoidosta, vaikka hoidon lopettaminen merkitsi varmaa kuolemaa. Prettyn tavoin hän oli halvautunut kaulasta alaspäin eikä hän kyennyt hengittämään omin avuin.

Britannian hallituksen edustaja kertoi tänään neiti B:nä tunnetun 43-vuotiaan naisen kuolleen rauhallisesti nukkuessaan sen jälkeen kun hoito oli lopetettu tämän tahdon mukaisesti. Kuoleman ajankohtaa ei kerrottu. Prettyn tapauksesta neiti B:n tapaus erosi siinä, että hän olisi saattanut elää hengityskoneen varassa. Hän halvaantui vuosi sitten.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.