Mainos

Brittimies järkyttyi Välimeren pakolaisten kohtalosta – kehitti halvan ja helpon pelastusvälineen

Kuva 3-vuotiaan Aylan Kurdin elottomasta ruumista huuhtoutuneena rantahiekkaan oli brittiläiselle Ben Boardille viimeinen niitti. 

Hän myös tiesi, että hän oli ainutlaatuisessa asemassa voidakseen todella puuttua turvallisuuteen Välimerellä. Asiasta kertoo sanomalehti Independent verkkosivuillaan.

Board työskentelee meripelastusvälineitä valmistavassa yrityksessä Britanniassa ja hän tiesi, että yhtiö voisi valmistaa lyhyessäkin ajassa pakolaisten henkiä pelastavia välineitä.

Yli 2 800 pakolaista on jo hukkunut heidän yrittäessään ylittää Välimeri heppoisilla kumiveneillä. Veden varaan joutuneet ihmiset ovat saattaneet olla lähellä suuria tankkereita tai proomuja, mutta ne eivät pysty auttamaan tarpeeksi nopeasti.

Tähän ongelmaan Board ja hänen kymmenen työtoveriaan kehittelivät 16 metrisen Centrifloat "kelluntamakkaran".

Pelastuspötkö täyttyy kolmessa minuutissa ja siinä on yli 60 kahvaa, joihin veden varaan joutuneet ihmiset voivat tarttua.

Pötkö voidaan helposti kiinnittää esimerkiksi suuren aluksen kylkeen.

– Suurin ongelma on ollut se, että Välimerellä liikkuvat alukset ovat suuria eivätkä nyt pysty tekemään juuri mitään, jos vedessä on esimerkiksi 200-300 ihmistä, Board sanoo sanomalehti Independentin haastattelussa.

Suurien alusten laidat voivat olla jopa 20 metriä korkeat eikä aluksissa välttämättä ole pelastusveneitä kuin sen pienelle miehistölle.

Centifloatin idea on, että ne voidaan heittää nopeasti veteen ja pakolaiset voivat tarrautua niihin siksi aikaa, että pelastusalukset tai helikopteri ehtii paikalle. Jos pötköjä liittää vaikka kaksi peräkkäin, voi niiden avulla nostaa lapsia tai heikossa tilassa olevia ihmisiä vedestä.

Kelluntapötköjä on ollut nyt jo käytössä Välimerellä ja ainakin yhdessä tapauksessa Boardin yhtiön kelluttimen kerrotaan olleen merkittävässä roollissa, kun yli 600 veden varan joutunutta ihmistä pelastettiin Libyan edustalta.

Kelluntapötköjen kehittely ja valmistus on rahoitettu täysin lahjoituksilla. Henkilökunta on työskennellyt palkatta pelastustarvikkeen aikaansaamiseksi.

– Olemme ylpeitä, mitä olemme saaneet aikaan, mutta teimme vain sen, mitä kuka tahansa olisi tehnyt meidän asemassamme.

– Nämä ihmiset tarvitsevat apua, miten voisimme olla tarjoamatta sitä?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.