Mainos

Brittilihan vientikielto pysyy

Brittiläistä karjaa ja lihaa koskeva vientikielto muihin EU-maihin pysyy voimassa.

EU:n eläinlääketieteellinen komitea päätti tänään jatkaa suu- ja sorkkataudin vuoksi asetettua brittilihan vientikieltoa ainakin 9:nteen maaliskuuta. Kielto tuli voimaan viime keskiviikkona sen jälkeen, kun ensimmäinen suu- ja sorkkatautitapaus paljastui kaakkoisenglantilaisella maatilalla. Sen jälkeen eri puolilla Britanniaa on paljastunut jo 16 tautitapausta. Tänään viranomaiset kertoivat neljästä uudesta tapauksesta Pohjois-Walesissa sekä Englannin pohjois- ja keskiosissa.

Tuhansia sikojen ja nautojen ruhoja on poltettu ympäri saarivaltakuntaa, ja karjan kuljettaminen maaseudulla on kielletty. Laajoja alueita on eristetty ja liikkumisrajoituksia saatetaan kiristää entisestään uusien tartuntojen tultua ilmi. Britannian ulkopuolella suu- ja sorkkatautia ei ole toistaiseksi tavattu, mutta monet EU-maat ovat jo ryhtyneet varotoimiin.

Ranskan maatalousministeri Jean Glavany sanoi, että Ranska aikoo hävittää 20 000 Britanniasta tuotua lammasta tartuntariskin välttämiseksi. Glavanyn mukaan 10 000 eläintä on jo teurastettu ja niiden ruhot hävitetään pikapuoliin. Myös ainakin Hollannissa, Saksassa ja Espanjassa on jo teurastettu Britanniasta tuotuja eläimiä. Belgia on kieltänyt vuohien ja lampaiden kuljettamisen sekä asettanut lukuisia tiloja tarkkailuun.

Poliittisia vaikutuksia

Suu- ja sorkkataudilla saattaa olla myös poliittisia seurauksia, sillä Britanniassa on ryhdytty vaatimaan

Tony Blair

parlamenttivaalien siirtämistä taudin leviämisen pelossa. Vaalien ajankohta ei ole vielä selvillä, mutta yleisesti uskotaan, että pääministeri Tony Blair aikoo määrätä vaalit pidettäväksi viimeistään toukokuussa. Hänen johtamallaan työväenpuolueella on tällä hetkellä selvä johtoasema mielipidetiedusteluissa, ja puolueella on kiire päästä hyödyntämään etumatkaansa vaaleissa.

Maanviljelijöiden edunvalvojien mielestä on demokratian kannalta kyseenalaista järjestää vaalit, mikäli maaseudulla on voimassa liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Lisäksi tauti saattaa levitä entisestään, kun poliitikot liikkuvat ympäri maata vaalikampanjan aikana ja äänestäjät menevät äänestyspaikoille. Suu- ja sorkkatauti on yleensä ihmisille vaaraton mutta se leviää äärimmäisen herkästi liikkuvien ihmisten mukana. Virus voi kulkeutua karjatilalta toiselle esimerkiksi vaatteissa, jalkineissa, ajoneuvoissa tai jopa tuulen mukana.

Urheilukilpailut vaarassa

Pääministeri Blair kutsui tänään hallituksen ministereitä hätäistuntoon, jossa oli määrä pohtia toimenpiteitä tautiepidemian patoamiseksi. Esimerkiksi urheilukilpailuja ja muita suuria yleisötapahtumia saatetaan joutua peruuttamaan, jotta tauti ei leviäisi entisestään.

Vaarassa ovat muiden muassa Walesin ja Irlannin välinen rugbyottelu, joka oli määrä järjestää lauantaina Cardiffissa. Myös kahden suuren hevosurheilutapahtuman, Cheltenham Gold Cupin ja Grand Nationalin, kohtalo on epävarma.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja