Mainos

Brittilehti kertoo "synkän totuuden" Suomesta: Aseita, viinaa ja väkivaltaa

Yleensä niin ylistettyjä Pohjoismaita moititaan tylyin sanankääntein brittiläisen The Guardian -lehden verkkosivuilla.

Brittiläisen matkailu- ja ruokatoimittajan Michael Boothin mukaan maailma on ollut lumoutunut Tanskan, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Islannin edistyksellisyydestä. Esimerkiksi Tanskaa on ylistetty muun muassa ravintoloista ja television draamaohjelmista, Ruotsia sukupuolten tasa-arvosta ja rikoskirjallisuudesta, Suomea puolestaan koulutuksen tasosta.

Booth haluaa nyt laittaa pisteen tälle kehumiselle ja julistaa yliampuvaan tyyliin kirjoitetussa jutussaan: "Nyt riittää!". Hän haluaa tuoda esiin sellaisia negatiivisia faktoja, jotka hänen mukaansa helposti unohdetaan ylistyspuheen lomassa. 

Aihetta myös ensi viikolla julkaistavassa kirjassaan pohtiva toimittaja nostaa esimerkiksi Suomesta esiin ampuma-aseiden yleisyyden, synkät murha- ja itsemurhatilastot sekä alkoholiongelman. 

Lisäksi Boothin mukaan Microsoftin ostettua Nokia - tuon tahratun kruununjalokivemme - Suomen talous on yhä riippuvaisempi paperiteollisuudesta. Hän kuitenkin huomauttaa taannoiseen junamatkaansa viitaten, että onneksi noin 99 prosenttia Suomen pinta-alasta näyttää olevan metsää.

Kirjoittaja vääntää vielä veistä haavassa ja kertoo, kuinka Suomen sijoitus on laskenut viimeisimmässä koulutaitoja mittaavassa Pisa-tutkimuksessa. Hänen mukaansa Suomen koululaitos ei välttämättä ole niin ihmeellinen kuin sen maineen perusteella voisi ajatella. Tästä todisteena ovat oppilaiden tekemät traagiset kouluampumiset vuonna 2007 ja 2008 sekä Porvoon kirkon tuhopoltto vuonna 2006, mistä tuomittiin 18-vuotias nuori mies.

Ruodintansa aluksi Michael Booth kuitenkin mainitsee, että hän on hyvin kiintynyt käytännöllisiin ja saharankuivalla huumorilla varustettuihin suomalaisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.