Brittilehti: armeija ja terroristit yhteyksissä P-Irlannissa

Britannian armeijan tiedusteluyksikkö yritti ohjailla protestanttien terroristiryhmän toimintaa Pohjois-Irlannissa 1980-luvun loppupuolella.

Sunday Telegraph -lehden mukaan terroristien joukkoon soluttautunut agentti yritti ohjata ryhmän tekemiä murhia katolisten terroristien suuntaan.

Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan armeija yritti aikanaan estää Brian Nelsonia koskevat tutkimukset. Nelsonin tehtävä oli 80-luvun lopulla varmistaa, että kielletty UDA-terroristiryhmä tappaa vain "oikeutettuja kohteita" - erään upseerin mukaan tämä tarkoitti Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n jäseniä - tavallisten katolilaisten sijasta.

Asiakirjojen mukaan Nelson oli osallisena 15 murhassa, 15 murhayrityksessä ja yli 60 murhan suunnittelussa. Katolilaiset ovat syyttäneet Nelsonia jo aiemmin yhteyksistä brittiarmeijaan. IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams vaati sunnuntaina, että tapauksesta on järjestettävä riippumaton kansainvälinen tutkinta.

Nelson tunnusti vuonna -92 osallistuneensa viiden murhan suunnitteluun. Hän vapautui vankilasta viime vuonna. Nelsonin oikeudenkäyntiä edeltäneiden tutkimusten tuloksia ei ole julkistettu.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat