Mainos

Brittiläistä verivalmistetta saaneet selvitetään

Lääkelaitos on päättänyt selvittää kaikkien mahdollisesti saastunutta Amerscan Pulmonate II -verivalmistetta saaneiden suomalaisten potilaiden henkilöllisyyden.

Potilaisiin ei kuitenkaan tässä vaiheessa oteta yhteyttä, koska tartuntariskiä pidetään erittäin pienenä. Mahdollista tartuntaa ei voida myöskään millään tutkimuksella todeta.

Keuhkokuvauksissa käytettävän englantilaisen verivalmisteen kolme erää vedettiin viime kuussa pois markkinoilta kun selvisi, että yhdellä verenluovuttajalla oli todettu Creutzfeldt-Jakobin taudin uusi muoto. Euroopan yhteisön lääkevalvontaviranomaiset jatkavat asian selvittämistä ensi kuusa.

Veritartunta epätodennäköinen

Creutzfeldt-Jakobin taudin klassisen muodon ei ole todettu varmuudella tarttuneen veren tai verivalmisteen kautta. Veri kuuluu Lääkelaitoksen mukaan kudoksiin, joiden tartuttavuus prionitaudeissa on yleensäkin äärimmäisen pieni.

Verenluovuttajan tauti oli kuitenkin uudentyyppinen Creutzfeldt-Jakobin tauti, jonka epäillään olevan hullun lehmän taudin ihmiseen siirtynyt muoto. Taudin leviämisteitä ei tarkkaan tunneta.

Suomessa käytettiin erästä 43 pakkausta

Lääkelaitos sai tiedon asiasta marraskuun 18. päivänä ja asiasta ilmoitettiin valmistetta käyttäville sairaaloille välittömästi. Valmisteet kerättiin pois sairaaloista samana päivänä.

Mahdollisesti saastuneisiin valmiste-eriin kuuluneita pakkauksia oli toimitettu Suomeen kaikkiaan 73 pakkausta, joista oli ehditty käyttää jo 43 pakkausta. Kukin pakkaus sisältää viisi lääkeampullia, joista kustakin riittää lääkevalmistetta 1-3 potilaalle.

Keuhkokuvauksissa käytettävää verivalmistetta annetaan suoneen, minkä jälkeen keuhkot kuvataan keuhkoverenkierron ja mahdollisen keuhkoveritulpan selvittämiseksi. Valmisteessa käytetään apuaineena pieniä määriä ihmisen verestä eristettyä albumiinia. Albumiini on kerätty 20 000 verenluovuttajan veripankista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.