Mainos

Brittiläinen sijoittajaryhmä tarjoutui auttamaan Jukosia

Tuntemattomana pysyttelevä sijoittajaryhmä on lähettänyt tarjouksen Jukosin verorästien maksamisesta Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Ryhmä brittiläisiä yksityissijoittajia on tarjoutunut maksamaan venäläisöljyjätti Jukosille määrätyt miljardien veromaksut säästääkseen yhtiön Venäjän valtion suunnittelemalta pilkkomiselta.

Tuntemattomana pysyttelevän sijoittajaryhmän päämies on Jukosin perustajan ja pääomistajan entinen liikekumppani Konstantin Kagalovski, jonka mukaan tarjous verorästien maksamisesta on lähetetty Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Kagalovski on Jukosin hallituksen entinen jäsen.

Yhtiön verorästit voivat nousta lopulta noin 8-10 miljardiin dollariin, jonka maksamista vastaan sijoittajaryhmä haluaa venäläisviranomaisten viime viikkoina takavarikoimaa omistusosuutta yhtiöstä. Tarjouksen kokonaissummaa ei julkistettu. Venäläisen NTV-televisiokanavan mukaan sijoittajaryhmä olisi valmis antamaan valtiolle puolet Jukosin hallituksen paikoista sekä yhtiön puheenjohtajuuden.

Jukosin pörssikurssin sukelluksen pysäyttäneen tarjouksen vakavuudesta tai Venäjän suhtautumisesta siihen ei ole vielä täyttä varmuutta. Kagalovski kuitenkin vakuutti uutistoimisto Reutersille, että brittiryhmä on tosissaan liikkeellä.

- Ei tällaisilla asioilla leikitä. Tässä on kysymys miljardeista, hän sanoi.

Analyytikoiden mielestä brittisijoittajien viime hetken tempauksella on tuskin mahdollisuuksia onnistua. Jukosilta karhutaan parhaillaan noin 3,4 miljardin dollarin eli 2,8 miljardin euron veromaksuja vuodelta 2000. Yhtiö ei kuitenkaan pysty suorittamaan maksua, sillä oikeus määrännyt sen varat ja tilit jäädytettäviksi. Jukosia saattaa odottaa lisäksi miljardiluokan veromaksettavia vielä vuosilta 2001-2003.

Lokakuusta asti pidätettynä ollut Jukosin entinen johtaja Mihail Hodorkovski on Venäjän rikkain henkilö. Hänen varoikseen on arvioitu noin 15 miljardia dollaria.

Jukosin pääomistaja on tarjonnut Venäjälle useita eri ratkaisumalleja yhtiön pilkkomisen estämiseksi, mutta valtio on jatkanut oikeusjuttua niin häntä kuin yhtiötä vastaan.

Hodorkovskin tukijoiden mukaan hän on joutunut presidentti Vladimir Putinin hallinnon silmätikuksi oppositiota tukevien poliittisten päämääriensä vuoksi. Putin on pidättäytynyt vaitonaisena tapauksesta, joka on jo pitkään huolettanut ulkomaisia sijoittajia ja hallituksia.

Jukosin pörssikurssi laski tällä viikolla alhaisimmalle tasolle kahteen ja puoleen vuoteen, kun venäläisoikeus ilmoitti suunnittelevansa yhtiön päätuotantoyksikön Juganskneftegazin myymistä. Jukosin mukaan myynti saattaisi johtaa sen konkurssiin.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.