Mainos

Brittiläinen naudanliha pois pannasta

Euroopan unioni on kumonnut brittilihan vientikiellon, joka määrättiin BSE-taudin eli hullun lehmän taudin takia yli kolme vuotta sitten. EU:n komission päätöksen mukaan Britannia saa viedä naudanlihaa elokuun alusta lähtien. Pohjois-Irlannin osalta vientikielto poistui jo reilu vuosi sitten.

Vapautus koskee vain naudanlihatuotteita, ei eläviä nautoja. Liha saa olla peräisin nuoresta 6-30 kuukauden ikäisestä naudasta, joka on syntynyt elokuun 1996 jälkeen. Komissio katsoo, että kuolleista eläimistä tehdyn liharehun ja luujauhon ruokintakielto toimi vasta tämän jälkeen Britanniassa kyllin tehokkaasti.
-Liha ei myöskään saa olla lähtöisin eläimistä, jotka ovat BSE-tartunnan saaneiden jälkeläisiä, sanoi Gerry Kiely, maatalouskomissaari Franz Fischlerin tiedottaja.

Lihan alkuperän puhtaus pyritään varmistamaan lisäksi mm. siten, että on oltava näyttö emolehmän pysymisestä hengissä vähintään puoli vuotta vasikan syntymän jälkeen. Emolehmässä ei saa olla merkkejä hullun lehmän taudissa. Britannian on tuhottava BSE-tartunnan saaneiden emolehmien vasikat.

Erityisillä vientimääräyksillä pyritään varmistamaan, että vain vaatimukset täyttävä liha päätyy EU:n alueelle. Eläimet on lopetettava sovituissa teurastamoissa. Gerry Kielyn mukaan varsinainen BSE-testi on hyödytön, koska se ei toimi nuoren karjan osalta.
-Tuloksena on sataprosenttisesti negatiivinen tulos. Kukaan ei tiedä varmasti, minkä ikäisten eläinten osalta testi toimii, Kiely sanoi komission tiedotustilaisuudessa.

Viennin elpyminen kestänee pitkään

Nautojen ja naudanlihatuotteiden vientikielto määrättiin maaliskuussa 1996 Britannian hallituksen myönnettyä, että BSE-tartunnan saaneen naudanlihan syönti voi altistaa ihmisen Creutzfeldt-Jakobin taudin tietylle muodolle. Tautiin on kuollut tähän mennessä nelisenkymmentä ihmistä.

Britannian lihantuottajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä pannan kumoamisesta, mutta samalla he ovat huolissaan markkina-asemansa palautumiseen liittyvistä vaikeuksista. Vientikiellon on arvioitu aiheuttaneen lähes 14 miljardin markan tappiot Britannialle. Ennen vientikieltoa Britannian naudanlihan viennin vuosittainen arvo oli noin 4,6 miljardia markkaa.

Kuluttajien luottamuksen palaamisen ennakoidaan kestävän useita vuosia. Viennin elpymistä saattaa hidastaa myös Englannin punnan korkea kurssi. Saarivaltakunnan naudanlihan viejät aikovat tähdätä ennen muuta entisten suurostajiensa Italian, Ranskan, Belgian ja Hollannin markkinoille.

Hullun lehmän tautia on edelleen

Hullun lehmän tautia on esiintynyt Britanniassa enemmän kuin muissa Euroopan maissa, eikä taudista ole vieläkään päästy eroon. The Financial Times -lehden mukaan tänä vuonna on todettu vajaat tuhat tapausta. Korkeimmillaan määrä oli 1992, jolloin tapauksia löydettiin yli 36 000.

Ongelmia on myös muissa Euroopan maissa. Viime viikolla EU:n komissio päätti jatkaa Portugalin naudanlihan vientikieltoa, joskin kielto kumottiin taisteluhärkien osalta. BSE-tautia esiintyy yhä myös mm. Ranskassa, josta on uutistoimistojen mukaan löydetty tänä vuonna 14 tapausta.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.