Mainos

Brittilääkärit: Äkkilähdöt muodostavat terveysriskin

Asiantuntijoiden mukaan äkkilähtöjä tarjoavien matkatoimistojen on otettava suurempi vastuu malariariskistä tiedottamisessa. Asiasta on noussut keskustelua Britanniassa, jossa lääkärit ovat hoitaneet samalla viikolla useampaa malariaan sairastunutta turistia.

Keski-ikäiset turistit olivat ostaneet Gambian-matkansa samalta matkatoimistolta. Heistä kukaan ei ollut saanut tietoa terveysriskeistä ennen matkaa. Heillä ei siis ollut lääkinnällistä suojaa tautia vastaan, eivätkä he osanneet suojautua malariaa levittäviltä hyttysiltä.

Malariatartuntaa voi ehkäistä esimerkiksi suojaamalla ihoaan vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita.

Brittituristit olivat saaneet falciparum malaria -tartunnan, joka on malarian vakavin muoto. Se on hengenvaarallinen, jos sitä ei hoideta kunnolla.

Yksi sairastunutta turistia hoitanut lääkäri kirjoitti British Medical Journal -lehdelle, että "moni matkanjärjestäjä jättää kertomatta malarian riskeistä. Niiden pitäisi antaa matkustajille selkeät ohjeet lääketieteellisestä ja tehokkaasta malariasuojasta".

Viime hetkellä matkansa ostavat turistit ovat iso osa ongelmaa. Jotkut malarialääkkeet pitää nimittäin aloittaa muutamia viikkoja ennen matkaa. Samalla matkakohteeseen ja sen terveysriskeihin tutustumiseen voi jäädä liian vähän aikaa.

Lääkärit ovat tiedottaneet asiasta myös Britannian matkailuliittoa. Matkailuliitosta muistutetaan, että myös reissaajalla on vastuu taustatyön tekemisestä ennen ulkomaille lähtemistä.

Suomessa ainakin matkatoimisto Tjäreborg on lopettanut äkkilähdöt Gambiaan nimenomaan malariariskin vuoksi. Äkkilähdöistä luovuttiin jo vuonna 2008, jolloin useita Gambiaan matkanneita suomalaisia sairastui malariaan.

Tjäreborgin Gambian matkoihin on asetettu neljän päivän raja, jolloin matkustajat ehtivät aloittaa malarian estolääkityksen.

(MTV3 - BBC)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.