Brittikoulut kärsivät rahapulasta

Kohonneet henkilöstökulut ovat saattaneet Britannian koulut rahapulaan.

Britanniassa koulut ovat joutumassa kovan paikan eteen. Vaikka hallitus on korottanut niiden määrärahoja, henkilöstökulut ovat hallituksen päätösten ansiosta nousseet vieläkin enemmän, ja nyt rahat alkavat loppua. Koulut joutuvat joko irtisanomaan osan opettajista tai sulkemaan ovensa kuukausiksi, koska palkkoja ei pian pystytä maksamaan.

Kun Suomessa koululaiset jo nauttivat kesästä, Britanniassa ahkeroidaan vielä täydellä teholla heinäkuun puoleen väliin saakka. Kesälomien jälkeen koulutyö jatkuu ainakin jonkin aikaa, mutta sitten moni koulu on kovan paikan edessä. Vaikka hallitus on julistanut koulutuksen tärkeimmäksi painopistealueekseen ja lisännyt tuntuvasti määrärahoja, koulut eivät kykene maksamaan opettajien palkkoja rahapulan takia. Jotkut koulut joutunevat sulkemaan ovensa kokonaan ja lapset jäävät vaille koulupaikkaa.

- Hallitus on antanut kouluille lisää rahaa. Minun kouluni sai viisi prosenttia lisää, mutta samalla hallituksen toimien ansiosta henkilöstökulut ovat kasvaneet 13 prosenttia. Viiden prosentin lisärahoituksen ja 13 prosentin lisäkulujen erotus on meidän tapauksessamme 300 000 puntaa. Sen verran meiltä puuttuu, jotta koulu voisi jatkaa toimintaansa nykyisella tasolla, lontoolaisen East Barnetin rehtori Nick Christou kertoo.

Eli samalla kun hallitus lisäsi koulujen määrärahoja, se korotti eläke- ja sosiaaliturvamaksuja ja muutti opettajien palkkausjärjestelmää niin, että yhdenkään koulun määrärahat eivät riitä.

Jotkut koulut ovat ratkaisseet ongelman sanomalla irti kymmenen prosenttia henkilökunnastaan. Toiset yrittävät kerätä puuttuvat rahat vanhemmilta. Loput joutuvat sulkemaan ovensa useiksi kuukausiksi talvella, ellei lisärahoitusta löydy eikä sitä tunnut löytyvän.

Vaikka rehtorit väittäisivät mitä, hallituksen mukaan koulutukseen on sijoitettu enemmän rahaa kuin koskaan, joten mitään ongelmaa ei pitäisi olla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat