Mainos

Brittikaupunki julkaisee oman "valuutan"

Pieni englantilainen kaupunki Lewes julkistaa huomenna oman "valuuttansa" punnan rinnalle. Tällä paikallisella rahalla tai paremminkin vaihtopoletilla on tarkoitus tukea paikallisia yrityksiä ja tuottajia sekä tehdä alueesta ekologisempi.

- Tällä tuetaan paikallisia palveluita ja tavaroita. Samalla hiilidioksidipäästömme pienenevät, kun ostosmatkat vähenevät, kertoo Oliver Dudok Van Heel The Lewes Pound -organisaatiosta.

- Ihmiset voivat käyttää Lewesin puntaa vain paikallisissa, itsenäisissä kaupoissa. Kun ihmiset löytävät Lewesin punnan lompakostaan, he toivottavasti ajattelevat, että missä paikallisessa kaupassa he voivat asioida, vihreiden kunnanvaltuutettu Susan Murray kertoo ja Oliver Dudok Van Heel jatkaa:

- Kun asiakas käyttää puntansa paikallisen yrittäjän omistamassa kaupassa, punta pysyy 2-3 kertaa todennäköisemmin kunnassa kuin supermarketissa kulutettu punta.

Lewesin punta kelpaa maksuvälineeksi yli 50 paikallisessa kaupassa ja pubissa. Sitä voi käyttää myös vaihtorahana eli se lähtee kiertoon tavallisen rahan tavoin. Uutistoimisto AP:n välittämässä materiaalissa ei kerrota, missä Ison-Britannian puntia voi vaihtaa Lewesin punniksi tai päinvastoin.

16 000 asukkaan Lewes Sussexin maaseudulla mainostaa mielellään historiaansa kaikenlaisen itsenäisen ajattelun saralla, sillä Yhdysvaltojen valtion perustajiin laskettava Thomas Paine työskenteteli ja kirjoitti aikoinaan Lewesissä. Thomas Jeffersonin sanotaan kirjoittaneen Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen 1776 Painen kirjoitusten perusteella.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.