Mainos

Brittijohtajat: Lisää naisia parlamenttiin

Iso-Britannian kolmen suurimman puolueen johtajat pyrkivät naisten ja etnisten vähemmistöjen edustuksen vahvistamiseen maan parlamentissa.

Pääministeri Gordon Brown, konservatiivijohtaja David Cameron ja liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg keskustelivat aiheesta harvoin kokoontuvassa parlamentaarisessa komiteassa, Speaker's Conferencessa. Komitean pyrkimyksenä on tehdä Britannian kansanedustuslaitoksesta aidommin kansaa edustava.

- Ulkopäin katsottuna parlamenttimme ei ole vielä 2000-luvulla, sanoi pääministeri Gordon Brown. Hän lisäsi, että brittiparlamenttia dominoivat edelleen valkoihoiset miehet.

Alle 20 prosenttia House of Commonsin edustajista on naisia, ja vain alle prosentti edustaa Britannian etnisiä vähemmistöjä. Väestöstä kahdeksalla prosentilla on juuret Britannian ulkopuolella.

Brown sanoi toivovansa, että seuraavissa vaaleissa hänen Labour-puolueensa riveistä nousisi 120-140 naiskansanedustajaa parlamenttin. Tällä hetkellä Labourilla on alle sata naisedustajaa.

- Päämäärämme on parlamentti, joka heijastaisi paremmin kaikkia kasvoja ja maamme erilaisia etnisiä ryhmiä, Brown sanoi.

David Cameron haluaa myös, että hänen konservatiivipuolueensa profiloituu tasa-arvopuolueeksi.

- Se (epätasa-arvo) on todellinen ongelma parlamentille ja se on ollut jopa suurempi ongelma omassa puolueessani. Tämä on asia, johon haluan epätoivoisesti puuttua ja johon olen yrittänyt puuttua, Cameron vetosi.

Cameron sanoi haluavansa, että seuraavien vaalien jälkeen hänen puolueensa kansanedustajista yli 30 prosenttia olisi naisia.

Liberaalidemokraattien Nick Clegg myönsi myös omasta puolestaan, että liberaalidemokraattinen puolue on "valitettavan epäedustava" otos modernista Britanniasta. Puolueen 63 kansanedustajasta yhdeksän on naisia. Kaikki puolueen parlamentaarikot edustavat Britannian valkoista enemmistöä.

Edellinen Speaker's Conference istui vuonna 1977. Harvoin kokoontuvan komitean tavoite on keskustella vaaleihin liittyvistä uudistuksista pääpuolueiden kesken.

Ensimmäinen Speaker's Conference järjestettiin vuonna 1916. Tuolloin komitea päätti äänioikeuden antamisesta yli 30-vuotiaille naisille.

Edellinen komitea istui vain kaksi vuotta sitten, kun Brown kutsui puolueiden johtajat koolle keskustelemaan ääniaktiivisuuden huolestuttavasta laskusta.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.