Mainos

Brittijohtajat henkilökuvassa: Nick Clegg

Liberaalipuolueen johtaja Nick Clegg kuvailee itseään moderniksi poliittiseksi johtajaksi. Monia kieliä puhuva, 43-vuotias kolmen lapsen isä on nuorin pääpuolueiden johtajista. Clegg nousi puolueensa johtoon vuonna 2007, kun puolue kaipasi tuoreita kasvoja johtohahmoksi.

Jos Clegg jotain on, niin ehdottomasti moderni. Hän on luultavasti ensimmäinen brittipoliitikko, joka on avautunut julkisesti seksielämästään kertoen, että on maannut "ei enempää kuin 30:n naisen kanssa". Uskonasioistaan hän ilmoitti, että ei ole "aktiivisen uskovainen". Uskonasiat ovat poliitikoille yleensä aihe, josta puhumista vältellään.

Clegg on naimisissa espanjalaisen lakinaisen, Miriam Gonzalez Durantezin kanssa. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluvat muun muassa TV-juontaja Louis Theroux sekä elokuvaohjaaja Sam Mendes.

Cleggin moderni olemus on joidenkin poliitikoiden mielestä modernia "väärällä tavalla". Cleggistä sanotaan, että hänellä on liian vähän kokemusta politiikan tosielämästä.

Konservatiivit kosiskelivat - liberaalit voittivat

Ennen poliittista uraansa Clegg toimi luennoitsijana ja journalistina. Tämän jälkeen hän toimi Euroopan komissiossa johtaen avustusprojekteja ja kauppakeskusteluja. Komissaariaikoina Cleggiä kosiskeltiin konservatiivien riveihin, mutta hän kieltäytyi. Sen sijaan hän valitsi liberaalipuolueen.

Parlamenttiin Clegg valittiin vuonna 2005 ja hänestä alettiin heti leipoa puolueen johtajaa. Näin tapahtuikin vuonna 2007, kun aikaisempi johtaja Sir Mendiez Campbell väistyi korkean ikänsä vuoksi.

PR-siirrot vahvistaneet asemia

Cleggin on täytynyt sopeutua liberaalidemokraattien menettelyyn talouskriisissä ja budjettileikkauksissa. Puolue on hyllyttänyt monia tärkeitä etuisuuksia. Näitä ovat muun muassa laajennettu ilmainen lastenhoito, ilmainen vanhusten apu sekä korkeamman koulutuksen lukukausimaksujen lopettaminen.

Viime vuonna Clegg selvitti, että Britannian on välttämätöntä tehdä raakoja leikkauksia budjetissa. Tämä suututti omankin puolueen väkeä, mukaan luettuna ex-puoluejohtaja Charles Kennedyn.

Epäilemättä hänen suurin PR-siirtonsa on ollut se, että hän tuki näyttelijä Joanna Lumleyn kampanjaa, missä Lumley saavutti entisille Gurkhille (entisille Britannian armeijassa taistelleille nepalilaisille sotilaille) oikeuden asua Britanniassa.

Cleggin profiili on ollut nosteessa ja hän saa nyt toivoa, että panostukset pääministeriväittelyihin auttavat häntä saavuttamaan suuremman yleisön tietoisuuden.

(MTV3 - BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.