Mainos

Brittihallitus kokoontuu pohtimaan Irak-iskua

Britannian hallitus julkistaa tänään ylimääräisessä kokouksessa todisteensa Irakin joukkotuhoaseista.

Brittihallitus julkistaa tänään todisteensa Irakin joukkotuhoaseista. Parlamentti on kutsuttu ylimääräisen kokoukseen tutustumaan hallituksen aineistoon ja antamaan suostumuksensa pääministeri Tony Blairin suunnitelmalle lähteä Yhdysvaltain rinnalla sotaan.

Jos hallituksen 55-sivuinen raportti Irakin asevarustelusta pitää sisällään todisteet siitä, että Irakin johtaja Saddam Hussein on kyennyt tai edes melkein kyennyt hankkimaan ydinaseeseen tarvittavaa radioaktiivista materiaalia, kyseessä on todellinen sensaatio.

Tähän asti yksikään tutkimuslaitos ei ole löytänyt näyttöä siitä, että Irakilla olisi ollut minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia saada ydinaseeseen tarvittava määrää rikastettua uraania tai plutoniumia. Sellaisia näyttöjä tuskin löytyy brittihallituksenkaan raportista, sen sijaan siihen on taatusti listattu mm. Saddamin tekemät kaasuhyökkäykset kapinallisten alueille ja Irakin pyrkimykset hankkia biologisten aseiden valmistukseen tarvittavaa materiaalia eri puolilta maailmaa.

Hallituksella on edessään varsin ristiriitainen vastaanotto parlamentissa. Oppositiossa istuvat konservatiivit ovat täysin rinnoin Blairin tukena ja valmiita lähtemään rintamalle Yhdysvaltain kanssa milloin tahansa. Sen sijaan Blairin omista joukoista tulee runsaasti vastustusta, ja eri mieltä pääministerin kanssa uskaltavat olla jopa muutamat hallituksen ministerit.

Kaikkein tärkeintä hallituksen kannalta on se, miten kansa ottaa raportin vastaan. Enemmistö briteistä on valmis hyväksymään sodan, jos Saddamin joukkotuhoaseista löytyy pitävät näytöt.

Jos hallituksen raporttia pidetään yleisesti luotettavana näyttönä, Blair voi lähettää joukkonsa rintamalle varmana äänestäjien tuesta. Jos raportti ei kansaa tyydytä, Blair joutuu vaikean valinnan eteen: Ottaako riski ja lähteä sotaan kaikesta huolimatta vain kuunnellako kansaa ja samalla tehdä itsensä naurettavaksi pettämällä kaikki amerikkalaisille julkisesti annetut lupaukset.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 24.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.