Mainos

Brittien osallistuminen vakoiluun puhuttaa EU-maita

Pääministeri Tony Blairin mukaan Britannia ei ole pettänyt muita Euroopan maita ollessaan mukana amerikkalaisessa vakoiluverkostossa, joka tunnetaan nimellä Echelon.

Verkkovakoilua

Brysselissä EU:n komission vieraana ollut Blair sanoi, että "tällaisia asioita on hallinnoitu erittäin tarkoin määräyksin ja näitä sääntöjä myös aina sovellettu". Echelon-järjestelmän avulla on tiettävästi kyetty satelliittien välityksellä seuraamaan puhelin- ja faksiyhteyksiä sekä sähköpostiviestejä eri puolilla maailmaa. Kuuntelun avulla on myös mahdollisesti saatu selville esimerkiksi kauppasalaisuuksia.

Echelon-verkoston toimintaa ovat tiettävästi pyörittämässä Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi Kanada, Australia ja Uusi- Seelanti. Verkoston takana oleva Yhdysvaltain kansallinen turvallisuustoimisto NSA ei ole suostunut julkisuudessa myöntämään sen olemassaoloa. NSA on erikoistunut vakoiluun sekä erityisesti salakuunteluun ja elektroniseen valvontaan. Toiminta aloitettiin tiettävästi jo 1940-luvun lopulla.

EU-parlamentissa vaadittiin tänään tutkimusryhmää, jonka tehtävänä olisi selvittää Echelonin mahdollisesti aiheuttamaa vahinkoa unionille ja yksittäisille jäsenmaille. Vihreiden edustajaryhmä ilmoitti keräävänsä ryhmän perustamiseen tarvittavat 160 nimeä. Echelon-verkoston olemassaolo paljastui tammikuun lopussa, kun EU-parlamentille valmistellun raportin tiedot tulivat julkisuuteen. Raportin mukaan vakoilulla olisi kerätty erityisesti kaupallista tietoa. EU:ssa on tutkittu asiaa aiemmin vuonna 1998. Tuolloin komissio arvioi, että riittäviä todisteita vakoilusta ei ole.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.