Brittien osallistuminen vakoiluun puhuttaa EU-maita

Pääministeri Tony Blairin mukaan Britannia ei ole pettänyt muita Euroopan maita ollessaan mukana amerikkalaisessa vakoiluverkostossa, joka tunnetaan nimellä Echelon.

Verkkovakoilua

Brysselissä EU:n komission vieraana ollut Blair sanoi, että "tällaisia asioita on hallinnoitu erittäin tarkoin määräyksin ja näitä sääntöjä myös aina sovellettu". Echelon-järjestelmän avulla on tiettävästi kyetty satelliittien välityksellä seuraamaan puhelin- ja faksiyhteyksiä sekä sähköpostiviestejä eri puolilla maailmaa. Kuuntelun avulla on myös mahdollisesti saatu selville esimerkiksi kauppasalaisuuksia.

Echelon-verkoston toimintaa ovat tiettävästi pyörittämässä Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi Kanada, Australia ja Uusi- Seelanti. Verkoston takana oleva Yhdysvaltain kansallinen turvallisuustoimisto NSA ei ole suostunut julkisuudessa myöntämään sen olemassaoloa. NSA on erikoistunut vakoiluun sekä erityisesti salakuunteluun ja elektroniseen valvontaan. Toiminta aloitettiin tiettävästi jo 1940-luvun lopulla.

EU-parlamentissa vaadittiin tänään tutkimusryhmää, jonka tehtävänä olisi selvittää Echelonin mahdollisesti aiheuttamaa vahinkoa unionille ja yksittäisille jäsenmaille. Vihreiden edustajaryhmä ilmoitti keräävänsä ryhmän perustamiseen tarvittavat 160 nimeä. Echelon-verkoston olemassaolo paljastui tammikuun lopussa, kun EU-parlamentille valmistellun raportin tiedot tulivat julkisuuteen. Raportin mukaan vakoilulla olisi kerätty erityisesti kaupallista tietoa. EU:ssa on tutkittu asiaa aiemmin vuonna 1998. Tuolloin komissio arvioi, että riittäviä todisteita vakoilusta ei ole.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat