Mainos

Brittien Irak-ekspertti teki itsemurhan

Brittiläinen aseasiantuntija David Kelly teki itsemurhan, kertoo Britannian poliisi. Asiantuntijan kuolema on synnyttänyt Britanniassa poliittisen myrskyn.

Poliisin mukaan brittiläinen ase-ekspertti David Kelly teki itsemurhan. -Ei ole näyttöä siitä, että kukaan muu olisi sekaantunut hänen itsemurhaansa, ilmoitti Britannian poliisi tänään.

Kellyn kuolema on nostattanut Britanniassa poliittisen myrskyn, joka uhkaa jo Tony Blairin hallituksen pystymistä vallassa. Brittiläisissä tiedotusvälineissä syytetään hallitusta Kellyn kuolemasta. Viestimet antavat myös ymmärtää, että hallitus teki Kellystä syntipukin selviytyäkseen syytöksistä, joiden mukaan hallitus liioitteli Irakin joukkotuhoaseistuksen muodostamaa uhkaa ennen kuin sota Irakia vastaan aloitettiin.

Kelly oli ollut kateissa torstaista lähtien, ja jo perjantaina pidettiin varmana, että Lontoon länsipuolelta löytynyt ruumis oli Kellyn. Aiemmin tänään Kellyn vaimo Jan Kelly vahvisti amerikkalaisissa tiedotusvälineissä miehensä tehneen itsemurhan.

Myöhemmin poliisi esitti virallisen tiedotteen tapahtumasta. -Ruumiinavauksessa on vahvistunut, että kuoleman syy oli verenvuoto hänen vasemmassa ranteessaan olevasta haavasta, sanottiin tiedotteessa.

Ruumiin löytöpaikalta löydettiin myös veitsi ja avattu rasia kipulääkkeitä. -Tutkimuksemme jatkuvat, mutta tässä vaiheessa ei ole merkkejä siitä, että kukaan muu olisi sekaantunut juttuun, tiedote totesi.

Parhaillaan Aasiassa vieraileva Britannian pääministeri Tony Blair on sanonut Kellyn kuolemaa "täysin kammottavaksi murhenäytelmäksi". Blair on luvannut myös, että Kellyn kuolemaan johtaneista oloista järjestetään virallinen tutkimus.

Toimittajat syyttivät Blairia

Blairia seuraavat toimittajat kyselivät, katsooko pääministeri, että hänellä "on verta käsissään". Blairilta tentattiin myös, onko puolustusministeri Geoff Hoon tai Blairin tiedotuspäällikkö Alastair Campbell eroamassa jutun vuoksi. -En usko olevan oikein, että kukaan, me itse tai kuka muu hyvänsä, jakelisi tuomioita ennen kuin tosiasiat ovat selvillä, Blair vastasi.

Blairin eroamista tapahtuman vuoksi on vaatinut mm. työväenpuolueen entinen ministeri Glenda Jackson. Useat brittilehdet kirjoittivat, että Kellystä oli tehty syntipukki Blairin ja Campbellin maineen pelastamiseksi.

Monet tavalliset britit katsoivat kuitenkin, että Kelly oli niin poliitikkojen kuin mediankin uhri. -Toimittajat ja poliitikot saivat uhrin, niin kuin halusivatkin. Ihminen on kuollut. Pitäisittekö nyt turpanne kiinni, sanoi lontoolainen Paul Hadley lauantaina kuunnellessaan toimittajien ja poliitikkojen kiistelyä tapauksesta radiossa.
(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.