Brittien EU-erohaaveet kuuluvat jo voimakkaasti arjessa

Erohaaveet EU:sta kuuluvat jo voimakkaasti britannialaisten arkipuheissa. MTV3 Uutisten toimittajan reportaasimatkalla Lontoossa EU-kriitikoita ei ollut vaikea löytää. Heitä käveli vastaan joka kulmasta.

Huhtikuinen Lontoo on hyisen kylmä. East Courtin metroasemalla sijaitsevassa kioskissa ei näy asiakkaita ja se on kauppiaan mielestä EU:n vika.

– Ihmisillä ei ole niin paljoa rahaa kuin ennen eikä maahan ole tarpeeksi tulijoita. Ne ovat kumpikin suoria seurauksia EU:n kriisistä, painottaa Peter Mehta.

Mehta ei ole mielipiteidensä kanssa yksin. Tuoreimpien kyselyjen mukaan puolet briteistä äänestäisi EU-eron puolesta, mikäli asiasta järjestettäisiin kansanäänestys nyt.

Äänestysidea ei ole tuulesta temmattu, sillä maan pääministeri David Cameron lupasi alkuvuoden puheessaan järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli hän säilyttää valtansa vuoden 2015 vaaleissa.

Vain kolmannes kannattaa EU-jäsenyyttä

Gallupeissa vain kolmannes kannattaa jäsenyyttä, loput eivät osaa sanoa. Toimittajana saa etsiä kauan ennen kuin EU-jäsenyyden kannattaja löytyy Lontoon vilinästä.

– Kannatan siksi, etten ymmärrä, mitä Britannia saavuttaa, jos se lähtee pois Euroopan unionista, ihmettelee Lynne Lyno lontoolaisessa pubissa.

Samassa pubissa lounastaukoaan pitävä John Camies on toista mieltä.

– En näe mitä hyötyä EU:sta meille on, Camies sanoo.

Britannian pitkään esillä ollutta EU-kriittisyyttä ja Cameronin puheita ei olla katsottu muissa EU-maissa hyvällä. Esimerkiksi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius tuhahti Cameronin puheen jälkeen, että hän levittää englantilaisille punaisen maton ovea kohti, jos he päättävät lähteä.

Lue myös:

    Uusimmat