Mainos

Brittiarmeijan pesti päättyy Pohjois-Irlannissa

Enimmillään järjestyksenpidossa oli kerrallaan 27 000 sotilasta vuonna 1972.

Brittiarmeijan 38-vuotinen sotilasoperaatio Pohjois-Irlannissa päättyy. Vastuu maakunnan turvallisuudesta on huomisesta lähtien yksin poliisilla.

Brittisotilaat komennettiin poliisin avuksi vuonna 1969 "hätäoperaatioon", kun protestanttien ja katolisten väliset väkivaltaisuudet olivat kärjistyneet.

The Banner-operaatiosta tuli armeijan historian pisin, ja se vaati eri laskelmien mukaan 650-760 sotilaan hengen. Enimmillään järjestyksenpidossa oli kerrallaan 27 000 sotilasta vuonna 1972.

Ilman sotilaiden uhrausta poliittinen sovinto ei olisi ollut mahdollista, sanoi Irlannin kirkon entinen arkkipiispa lordi Eames eilen. Hän osallistui kaatuneiden sotilaiden muistoksi järjestettyyn tilaisuuteen Pyhän Annen katedraalissa Belfastissa.

Armeija saattoi väistyä syrjään nyt, kun noin 3500 ihmisen hengen vaatineet väkivaltaisuudet - The Troubles - ovat ohimennyttä aikaa. Rauhanprosessi alkoi vuoden 1998 pitkän perjantain rauhansopimuksesta.

Sen jälkeen Katolinen tasavaltalaisarmeija IRA on luopunut väkivallasta ja laskenut aseensa. Tämän vuoden keväästä asti maakuntaa on hallinnut katolisten ja protestanttien yhteishallitus.

Maakuntaan jää 5000 hengen rauhanajan varuskunta, jolla ei ole enää paikallista roolia.

Armagh'ssa armeijasta jäi katkeria muistoja

Irlannin yhtenäisyyden kannattajien sydänmailla Armagh'ssa sotilaita ei muistella hyvällä.

- Brittiarmeija kävi täällä sotaa, sanoo IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin paikallisedustaja Crossmaglenissa, lähellä Irlannin rajaa.

Rautakauppias Naoise Short, 55, muistelee, kuinka brittisotilaat tekivät yhtenään etsintöjä jäljittääkseen IRA:n miehiä ja asevarastoja:

- Oli vaikea elää vuosikaudet armeijan häirinnän vallitessa. -- Olen iloinen, että sotilaat ovat lähteneet, hän sanoo.

Syvimmät haavat jäivät niille, jotka menettivät omaisiaan. Maria Caraherin, 38, Fergal-veli sai surmansa brittiarmeijan luodeista epäselvissä olosuhteissa.

- Joudumme elämään koko elämämme sen kanssa, mitä tapahtui, hän sanoo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.