Mainos

Britti ei vielä tiedä ylihuomista teloituspäiväänsä Kiinassa

Lontoolainen Akmal Shaikh, 53, ei vielä tiedä, että Kiinan valtio aikoo tappaa hänet ylihuomenna. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan on paljastunut, että teloitushetki kerrotaan hänelle vasta 24 tuntia ennen surmaamista.

Shaikh on tuomittu heroiinin salakuljetuksesta. Hyväntekeväisyysjärjestö Reprieve sanoo, että tiedon pimittäminen "herättää ilmeistä huolta" ja toivoo, että viranomaiset "osoittavat armeliaisuutta".

Shaikhin tukijat sanovat, että hän on psyykkisesti sairas. Britannian pääministeri Gordon Brown on pyytänyt kiinalaisia viranomaisia antamaan Shaikhille armoa.

Kaksi Shaikhin serkkua, Soohail ja Nasir Shaikh, on Kiinassa aikeenaan toimittaa viime hetken armonanomuksen Kiinan presidentille Hu Jintaolle. Britannian suurlähetystön henkilökuntaakin on lentänyt Xinjiangin alueelle keskustelemaan tapaamaan tuomittua ja keskustelemaan hänen tapauksestaan paikallisten viranomaisten kanssa.

Reprieven mukaan kiinalaiset viranomaiset ovat sanoneet, ettei tietoa teloitusajankohdasta ole paljastettu "humanitaarisista syistä".

– Me toivomme, että viranomaiset eivät ole kertoneet hänelle teloituksen olevan vain tuntien päässä, koska he aikovat osoittaa armoa, järjestön johtaja Clive Stafford Smith sanoo.

Shaikhin serkut aikovat vedota Kiinan korkeimpaan tuomioistuimeen sekä hänet alun perin tuominneeseen oikeuteen, jotta tapaus käsiteltäisiin uudelleen. Shaikh pidätettiin syyskuussa 2007.

Jos Shaikh teloitetaan, hänestä tulee ensimmäinen Kiinan valtion surmaama EU:n kansalainen 50 vuoteen.

Bipolaarinen mielialahäiriö

Shaikh on kiistänyt, että tietäisi mitään hallustaan löytyneistä neljästä kilosta heroiinia. Shaikhin perheen mukaan hän kärsii bipolaarisesta mielialahäiriöstä eli maanis-depressiivisyydestä ja rikollisjengi huijasi hänet kuljettamaan tietämättään huumeita.

BBC:n Pekingin-kirjeenvaihtajan Quentin Sommervillen mukaan Shaikhin sukulaiset haluavat kertoa, että tämä kärsi pitkäaikaisesta mielisairaudesta ja matkusti Kiinaan toteuttaaksensa fantastisen uskomuksensa, että hän voisi siellä luoda uran poptähtenä.

Sukulaiset pyytävät, että Shaikhille tehtäisiin mielentilatutkimus. Heidän mielestään hän ei ole riittävän syyntakeinen, jotta hänet voitaisiin Kiinan lain mukaan tuomita kuolemaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.