Mainos

Brittany Maynardin tapaus puhuttaa Yhdysvalloissa - "Ihmisellä oltava oikeus arvokkaaseen kuolemaan"

Yhdysvalloissa Brittany Maynardin tapaus on aiheuttanut laajan keskustelun ihmisen oikeudesta voida päättää elämästään ja kuolla arvokkaasti, silloin kun hän on parantumattomasti sairas. 29-vuotias Maynard käytti viimeiset päivänsä puhuen avustetun ja arvokkaan kuoleman puolesta. Tapauksesta kertoo sanomalehti Newsweek verkkosivuillaan.

Brittany Mainard kuoli viime lauantaina. Keväällä lääkäri oli antanut hänelle noin puoli vuotta elinaikaa. Hän sairasti aivosyöpää, johon ei ollut parannuskeinoa.

Saatuaan diagnoosin Maynard oli päättänyt muuttaa perheineen Kaliforniasta Oregonin osavaltioon, voidakseen osallistua ohjelmaan, jossa parantumattomasti sairas ihminen voi itse päättää kuolinpäivänsä. Avustettu kuolema tapahtuu lääkkeellisesti. Yhdysvalloissa kyseinen menettely on mahdollista lain mukaan vain viidessä osavaltiossa.

Kuolinpäivänään Maynard muisti ystäviään ja seuraajiaan Facebook-viestillä:

”Näkemiin rakkaat ystäväni ja rakas perheeni. Tänään on se päivä, jolloin olen päättänyt lähteä täältä. Tämä kamala sairaus on vienyt minulta niin paljon, mutta voisi viedä vielä paljon enemmänkin. Maailma on kaunis paikka. Matkailu on ollut suurin opettajani ja ystävät ja tuttavani ovat antaneet minulle niin paljon. Näkemiin maailma. Levittäkää hyvää enrgiaa.”

Maynard oli jakanut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti tietoja sairautensa etenemisestä. Viimeisessä viestissään hän halusi selittää avoimuuttaan.

”En ole tehnyt tätä saadakseni huomiota. Tein tämän siksi, että halusin nähdä maailman, jossa jokaisella on oikeus arvokkaaseen kuolemaan, kuten minulla oli. Matkani on helpompi tämän mahdollisuuden myötä."

Viimeisinä elinpäivinään Maynard teki tiiviisti yhteistyötä järjestön kanssa, joka ajaa lakia jokaisen ihmisen oikeudesta päättää omasta kuolemastaan, jos henkilö on parantumattomasti sairas. Järjestön tavoitteena on, että se tulisi mahdolliseksi kaikissa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Yhdysvalloissa etenkin katolinen kirkko on vastustanut avustettua kuolemaa jyrkästi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.