Mainos

Britit ymmällään - ketä äänestäisi?

Monella britillä on vaikeuksia päättää, ketä äänestää torstain parlamenttivaaleissa. Maa kohisee suuresta muutoksesta, ja mielipidemittaukset elävät. Tutkimusten mukaan peräti joka kymmenes miettii vielä, kenelle äänensä antaa. Tilanne on poikkeuksellinen maassa, jossa useimmat ovat äänestäneet koko ikänsä joko konsevatiiveja tai työväenpuoluetta.

- En ole vielä päättänyt. Kaikkien puolueiden ohjelmat ovat niin samanlaisia, huikkaa Susan Barrot kiiruhtaessaan työpaikalleen Lontoon keskustassa.

Moni muukin valittaa sitä, että puolueiden ohjelmista ei saa enää tolkkua. Linjanvedot tuntuvat liian ympäripyöreiltä ja samansuuntaisilta. Ja sitten on vielä luottamuskysymys: vanhat, pereinteiset puolueet ovat ryvettyneet pahiten maata järisyttäneessä parlamentaarikkojen kulukorvausskandaalissa.

- Äänestän vihreitä. En luota kehenkään muuhun, toteaa eräs nuori mies vakavana.

Moni taktikoi ja ännestää toisin

Britannia on jaettu 650 vaalipiiriin, joista kustakin valitaan parlamenttiin vain yksi henkilö. Tästä syystä monet äänestäjät myös taktikoivat. He eivät äänestäkään omaa puoluettaan, vaan puoluetta, jolla on paremmat mahdollisuudet voittaa ja jonka toiminnan he voivat hyväksyä. Näin he kenties voivat estää ei-toivomansa puolueen vaalivoiton.

Esimerkiksi kadulla tapaamamme keksi-ikäinen rouva miettii kovasti, mitä tehdä. Hänen vaalipiirissään kamppailu käydään konservatiivien ja työväenpuolueen välillä.

- Olen äänestänyt vihreitä ja liberaalidemokraatteja. Mutta jos äänestän heitä, ääneni menee hukkaan, nainen pudistelee päätään.

Häntä ilahduttaa kovasti se, että liberaalidemokraateista on tulossa parlamenttiin kolmas suuri puolue.

- Ajatus usean ison puolueen parlamentista tuntuu mukavalta. Alahuoneeseen tulee nyt paljon uusia ihmisiä. Kiinnostavaa, että uudet saavat tilaisuuden.

Työväenpuolueelle povataan tappiota

Moni työväenpuolueen perinteinen äänestäjä on hyppäämässä nyt liberaalidemokraattien kelkkaan. Ihmiset uskovat, että puolueella olisi jotain uutta tarjottavaa 13 työväenpuolueen hallitseman vuoden jälkeen.

- Vaihdan puoluetta. Äänestän vaihteeksi liberaalidemokraatteja. On tärkeää, että kaikki äänestävät näissä vaaleissa, toteaa puolestaan Kevin Jackob.

- En oikein tiedä. Yleensä äänestän työväenpuoluetta, miettii puolestaan vielä nuori herra V. Jones.

Samaan kadunkulmaan kävelevälle vanhalle herralle tilanne on harvinaisen selvä:

- Äänestän konservatiiveja. Kaksi muuta puoluetta ei tiedä yhtään, mitä puhuvat, toteaa John Edwards.

Katso Anne Sjöholmin juttu Lontoosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.