Mainos

Britit valmistelevat valmiustilalakia

Britanniassa valmistellaan uutta lakia, joka antaisi viranomaisille oikeuden eristää kokonaisia kaupunkeja esimerkiksi biologisen tai kemiallisen hyökkäyksen seurauksena. Kyse on erityisestä valmiustilalaista, jossa asevoimien valvomat karanteenialueet tehdään mahdollisiksi.

Puolustusministeriö kokoaa 7000 sotilaan erikoisjoukon, joka sijoitetaan suurkaupunkeihin eri puolille maata sitä varten, että karanteenipäätöksiin jouduttaan joskus turvautumaan. Eristettyjä alueita vartioisivat aseistetut joukot, joilla olisi oikeus ampua ne, jotka yrittävät karanteenista karkuun.

Lain taustalla on pelko biologisilla tai kemiallisilla aseilla tehtävistä iskusta. Suurkaupungissa esimerkiksi isorokko leviäisi nopeasti, ja muutaman tunnin kuluttua ensimmäisestä tartunnasta koko maa voisi olla vaarassa. Asiantuntijoiden mukaan taudin leviäminen voidaan ehkäistä vain, jos tautipesäke eristetään täydellisesti muusta maailmasta.

Karanteenivyöhykkeiden perustaminen todennäköisesti herättää levottomuutta ja odotettavissa on mellakoita. Niiden torjuntaan tarvitaan asiantuntijoiden mukaan erikoiskoulutettu yksikkö - siis se, jota nyt ollaan kasaamassa.

Britannian viranomaiset ovat varoitelleet kemiallisesta tai biologisesta iskusta jo viime kesästä lähtien. Syksyllä terveysministeriö hankki 70 miljoonaa annosta isorokkorokotetta sen varalta, että terroristit päättävät levittää tappavaa bakteeria kansan keskuuteen.

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan terrori-iskun riski kasvaa tuntuvasti helmikuussa, jos Irakin kriisi päätyy sotaan. Brittilehtien mukaan karanteenialueita ja valmiusjoukkojen toimintaa onkin tarkoitus testata jo tammikuussa Lontoossa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.12.2002).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja