Mainos

British Airways ja KLM yhdistyvät?

Euroopan suurin lentoyhtiö British Airways BA ja neljänneksi suurin KLM yrittävät jälleen yhdistymistä. Osapuolet vahvistivat tänään neuvotteluaikeensa, mutta varoittivat samalla, ettei takeita sopimukseen pääsystä ole

.

Edellisen kerran BA ja KLM yrittivät liittoa kahdeksan vuotta sitten. Brittilehtien mukaan hollantilainen KLM olisi myynnissä reilun miljardin punnan eli lähes 10 miljardin Suomen markan hinnalla. Summa ylittää noin 20 prosentilla yhtiön tämänhetkisen pörssiarvon.

BA:n ja KLM:n yhteenlaskettu liikevaihto oli maaliskuussa 22,5 miljardia dollaria eli noin140 mrd mk. Yhtiöt työllistävät yhteensä 90 000 henkilöä ja niillä on 600 lentokonetta.

British Airways

Yhdistymisen hyödyksi asiantuntijat arvioivat, että BA ja KLM saisivat vahvan jalansijan Pohjois-Amerikan bisnesreiteillä. OneWorld-allianssiin kuuluvan BA:n kumppani on maailman toiseksi suurin lentoyhtiö American Airlines. KLM:llä puolestaan on yhteistyösopimus Yhdysvaltain neljänneksi suurimman yhtiön Northwest Airlinesin kanssa.

Toteutuessaan fuusio joutunee sekä Euroopan että Yhdysvaltai kilpailuviranomaisten tarkkaan syyniin. Eräs Euroopan komission edustaja ehätti jo lausumaan, että lentoyhtiöiden fuusio vaatii varmasti EU:n kilpailuviranomaisen hyväksymisen.

KLM:n pyrkimykset löytää kumppani ovat yleensä kariutuneet. Kahdeksan vuotta sitten fuusioaie BA:n kanssa kaatui siihen, ettei tuolloin nykyistä huomattavasti pienempi KLM halunnut jäädä liitossa pikkuveljen asemaan. Viimeksi huhtikuussa KLM:n ja italialaisen Alitalian yhteistyö joutui törmäyskurssille.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.