Mainos

Briteiltä loppuvat hautaustilat - haudat uusiokäyttöön

Tuntuuko sinusta, että Lontoossa joutuu tungeksimaan väkijoukkojen puristuksessa? Jos on ahdasta elävien keskuudessa, kuolleilla vasta tukkoista onkin.

Pelkästään Lontoossa asuu kahdeksan miljoonaa ihmistä, ja kun alueella on asuttu 2000 vuotta, on maan alle ehtinyt jo miljoonia ihmisiä.

Hautausmaat alkavat olla täynnä, joten mikä avuksi? Uusiokäyttö. Aluksi ainakin Lontoon hautausmailla hautoihin aiotaan lykätä lisää väkeä "alkuperäisasukkaiden" päälle.

Briteille käytäntö on uusi, mutta esimerkiksi monissa Euroopan maissa hautoja on jo otettu käyttöön parin vuosikymmenen käytön jälkeen. Ainakin osasyynä brittien vastahakoisuuteen on päähän tolkutettu motto "kotini on linnani" - monen mielestä tämä ajatus ulottuu myös viimeiseen leposijaan. Yhdysvalloissa ajatellaan samoin, mutta siellä on vielä lääniä ja tonttia kuolleillekin.

Hautojen uudelleenkäyttäminen on kuitenkin pitkä ja vaivalloinen prosessi. Työntekijöiden on selvitettävä viimeisin hautaus ja ottaa yhteyttä viimeiseen tiedettyyn haudan elävään omistajaan. Sen jälkeen hauta on merkittävä ja pantava viralliset paperit liikkeelle. Sitten pitää vielä odottaa kaksi vuotta. Jos kukaan ei ota yhteyttä ja ilmoita vastalauseita, hautapaikan saa myydä ja käyttää uudelleen.

Vihreällä kulutuksella kohti polttohautauksia ja maatuvampia arkkuja

Onneksi britit ovat myös innostuneet vihreästä kuluttamisesta siinä määrin, että esimerkiksi ruumisarkut valitaan nopeammin hajoavista aineksista. Myös polttohautaus on tulossa suositummaksi. Mutta siihenkin voi liittyä ongelmia:

- Myös krematoriot saattaisivat ruuhkautua, ja lisäksi ovat kasvihuonepäästöongelmat, pohtii Lontoon kaupungin hautausmaan johtaja Gary Burks.

- Ja sitten pitäisi toisaalta taas miettiä hautausmaiden kohtaloa. Niillekin pitää kuitenkin olla käyttöä.

Joka tapauksessa hautausalan ihmiset toivovat, että hallitus hyväksyisi lain, joka sallisi hautojen uusiokäytön Lontoon lisäksi muuallakin Brittein saarilla.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.