Mainos

Britanniassa vapautetaan pubien aukioloaikoja

Britanniassa hallitus esittää lakimuutosta, joka on ainakin olutta rakastavien mieleen.

Tarkoitus on vapauttaa pubien aukioloajat. Kun nyt hanat suljetaan illalla yhdeltätoista, ensi kesänä monet pubit voivat olla auki vaikka 24 tuntia vuorokaudessa.

Pubi

Riemua on rinnassa lontoolaisessa pubissa. Kun kello on yksitoista pubien on suljettava ovensa ja hanansa. Laki on sama riippumatta siitä, onko kyseessä nuorison suosima vauhtipaikka, tavallinen korttelikapakka tai vaikka japanilaistyylinen pubi, jossa oluen lisäksi saa hierontaa. Pubikansa ei sääntöä ymmärrä.

- Se on osa brittiläistä holhousvaltiota, jossa ei uskota, että ihmiset olisivat tarpeeksi vastuuntuntoisia itse päättämään juomisajastaan, pubiasiakas kommentoi.

Valomerkkilaki säädettiin ensimmäisen maailmansodan aikaan, kun hallitus halusi pitää ammustehtaiden työntekijöiden ryyppäämisen kurissa. Sotia on tullut ja mennyt, mutta laki on pysynyt - vaan ei enää pitkään. Hallituksen tuoreen lakiesityksen mukaan pubit voivat olla auki vaikka vuorokauden ympäri, jos se sopii paikallisille viranomaisille. Uudistuksen suurin kannattaja on poliisi, jonka mukaan nykyinen käytäntö rohkaisee ryyppäämään vaudilla yhteentoista saakka - ja sen jälkeen humalaiset päätyvät yhtäaika kaduille ja seurauksena on järjestyshäiriöitä. Pubien pitäjätkin tervehtivät uutta lakia ilolla.

- Se antaa meille enemmän liikkumatilaa. Ei tarvitse sulkea tasan yhdeltätoista vaan voimme jatkaa, ja sulkea sitten kun meitä huvittaa, sanoo Pubi-isäntä John Nicholson Lontoosta.

Asiakkaille muutos on erittäin tervetullut.

- Minusta se on hyvä idea. Toivottavasti se muuttaa Britannian juomakulttuuria. Luulen, että kaikki on sitten rennompaa.

- Kun aukioloaika on lyhyt, ihmiset juovat itsensä kovempaan humalaan. Kun aikaa on enemmän, ihmiset juovat tasaisemmin ja vähemmän, arvioivat pubiasiakkaat.

Jos ja kun pubien aukioloajat vapautetaan, se on iso muutos englantilaisessa yhteiskunnassa. Ei ole helppo totutella vapauteen, kun laki on määrännyt lähtemään kotiin yhdeltätoista jo lähes sadan vuoden ajan. Vanhat tavat ovat niin piintyneet, että monet pubit eivät välttämättä edes halua olla auki myöhempän, vaikka laki sen sallisikin - ja sehän on ilouutinen ainakin pubikansan kotijoukoille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.