Britanniassa vaalitaistelut viime metreillä

Britannian pääministeri Tony Blair kävi tänään viimeistä taistelua vaalikamppailussaan. Huomenna britit äänestävät maalle uuden parlamentin. Blair korosti jokaisen äänen olevan tärkeä, vaikka mielipidetiedustelut lupasivat hänen työväenpuolueelleen selkeää voittoa.

Tony Blair on vaalitunnelmissa.

Hän toivoi Britannian "siirtyvän eteenpäin" ja jättävän taakseen konservatismin. Guardian-sanomalehdessä tänään julkistetun ICM-yhtiön mielipidetiedustelun mukaan työväenpuolue johtaa konservatiiveja nyt 11 prosenttiyksikön erolla. Työväenpuolueen kannatus olisi kuitenkin laskenut neljä prosenttiyksikköä sitten edellisen kyselyn, ja on nyt pienimmillään kuukauteen. -Huomenna maailmalle selviää, että konservatismin voimat ovat liikkeellä, konservatiivipuolueen puheenjohtaja William Hague puolestaan sanoi vaalitilaisuudessa. Vaalikamppailua ovat varjostaneet kansallisuuksiin liittyvät mellakat Pohjois-Englannissa. Vähemmistöjen asema ei kuitenkaan ole noussut tärkeäksi vaaliteemaksi. Syynä lienee se, että siirtolaiset muodostavat edelleen melko pienen osan äänestäjäkunnasta. Pääasiassa kaupungeissa asuvat siirtolaiset, joista useimmat ovat kotoisin Afrikasta, Karibialta tai Intian seudulta, äänestävät tyypillisesti työväenpuoluetta.

Thatcher keskustelunaiheena

Entinen pääministeri, konservatiivipuolueen Margaret Thatcher ja hänen politiikkansa ovat sen sijaan nousseet tärkeään rooliin vaaleja edeltäneissä keskusteluissa. Thatcher on antanut tukensa Haguelle, mutta toisaalta Blairia on monella taholla alettu verrata Thatcheriin. Muun muassa talouslehti the Economist on kuvannut Blairia "tämän hetken ainoaksi uskottavaksi konservatiiviksi". Myös The Times on sanonut työväenpuolueen ajaneen monissa asioissa thatcherilaista politiikkaa.

Blair itse toivoi tänään äänestäjien jättävän Thatcherin taakseen. Mielipidetiedustelujen mukaan työväenpuolue saisi 659-paikkaisessa parlamentissa vähintään 170 paikan etulyöntiaseman konservatiiveihin nähden. Ero voi muodostua suuremmaksikin, sillä eräiden tiedustelujen mukaan työväenpuolueen kannatus voisi olla jopa 50 prosenttia konservatiivien 27 prosenttia vastaan. Kolmanneksi suurin puolue, liberaalidemokraatit, saanee noin 16-19 prosenttia äänistä.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat