Mainos

Britanniassa uusia säteilyhavaintoja

Entisen neuvostovakooja Aleksandr Litvinenkon kuoleman tutkinnassa myös venäläisen suurliikemiehen Boris Berezovskin toimistosta on löytynyt radioaktiivista säteilyä.

Britannian poliisi kertoo löytäneensä jälkiä radioaktiivisesta säteilystä myös venäläisen suurliikemiehen Boris Berezovskin Lontoon-toimistosta. Tutkimukset liittyvät entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon kuolemaan.

Maanpaossa Britanniassa elävän Berezovskin toimistotilat on suljettu sen jälkeen kun niistä löytyi merkkejä radioaktiivisesta polonium 210:sta. Samaa ainetta löydettiin viime viikolla kuolleen Litvinenkon elimistöstä. Sitä on löydetty myös useista kohteista Lontoossa, muun muassa hotellista ja ravintolasta joissa Litvinenko kävi vähän ennen sairastumistaan.

Samassa rakennuksessa Berezovskin toimiston kanssa sijaitsee muun muassa Metro-lehden pääkonttori. Metron mukaan rakennus oli suljettu koko viikonlopun, mutta maanantaina se avattiin Berezovskin toimistoa lukuun ottamatta uudelleen. Koko korttelissa on tiukka poliisivartio.

Berezovski oli Litvinenkon ystävä, ja Litvinenko tiettävästi asui Lontoossa hänen omistamassaan asunnossa.

Tapaus esillä myös hallituksen kriisiryhmässä

Britannian sisäministeri John Reid kertoi eilen parlamentin alahuoneessa uusista säteilyhavainnoista. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, missä säteilyä oli havaittu.

Brittiviranomaiset ovat ohjanneet kolme Litvinenkon kanssa tekemisissä ollutta ihmistä sairaalaan radiologisia tutkimuksia varten, kertoi Britannian terveysvirasto HPA.

Brittiviranomaiset kehottivat säteilylle mahdollisesti altistuneita ihmisiä ottamaan yhteyttä Litvinenkon kuoltua. Noin 500 yhteenotosta 18 johti testiin ja kolme testatuista ohjattiin jatkotutkimuksiin, HPA:sta kerrottiin.

Hallituksen kriisiryhmä Cobra käsitteli eilen kuolemantapausta ja siihen liittyviä säteilyturvallisuuskysymyksiä. Pääministeri Tony Blairin tiedottaja tähdensi, että poliisitutkinnan keskeneräisyyden takia on ennenaikaista ottaa kantaa tapaukseen. Virallinen kuolinsyyntutkinta alkaa torstaina. Litvinenkon ruumiinavausta on lykätty, jotteivät sen tekijät altistuisi säteilylle.

Presidentti Vladimir Putinin arvostelijana tunnettu Litvinenko syytti Putinia murhauttamisestaan kirjallisessa viestissä, joka tuli julkisuuteen hänen kuoltuaan. Kreml on kiistänyt syytökset, joita se on luonnehtinut poliittiseksi provokaatioksi.

(MTV3-STT-DPA-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.