Mainos

Britanniassa odotetaan verisiä hallitusneuvotteluja

Jos mielipidemittaukset osuvat oikeaan, Britannia ei saa parlamenttivaalien jälkeen selvää pääministeriehdokasta. Edessä olisi kiivas taisto, joka voisi venyä.

Konservatiivien uskotaan voittavan vaalit - mutta ei yli puolta parlamenttipaikoista, mikä automaattisesti tekisi siitä pääministeripuolueen. Tässä tilanteessa puolueen puheenjohtaja David Cameron todennäköisesti julistaa kuitenkin halukkuutensa johtaa uutta hallitusta. Cameron voisi saada lisätukea Liberaalidemokraateilta tai alueellisilta puolueilta.

Perustuslain mukaan istuvalla pääministerillä eli työväenpuolueen Gordon Brownilla on kuitenkin ensisijainen oikeus muodostaa hallitus, jos yksikään puolue ei saa yli 50 prosenttia alahuoneen paikoista. Vaikka Brown olisi hävinnyt vaalit, hän ei varmastikaan haluaisi helposti luovuttaa maan johtoa konservatiiveille. Brown voisi saada tarvittavan tuen liberaalidemokraateilta. Nämä todennäköisesti asettaisivat hallituskumppanuuden ehdoksi sen, että Brown astuisi takavasemmalle.

Liberaalidemokraatit eivät ole kertoneet, menisivätkö he mieluummin hallitukseen työväenpuolueen vai konservatiivien kanssa. Työväenpuolue on niitä kuitenkin aatteellisesti lähempänä.

Yleensä hallitus syntyy kuin itsestään

Britanniassa hallituksen muodostaminen on ollut yleensä hyvin yksinkertaista: joko konservatiivit tai työväenpuolue on saanut yli puolet parlamentin paikoista - ja sen myötä myös kaikki hallituksen salkut. Mutta nyt siis mielipidemittaukset viittaavat siihen, että liberaalidemokraatit nousisivat kolmanneksi isoksi puolueeksi, eikä kukaan onnistuisi kahmimaan yli 50 prosenttia alahuoneen paikoista.

Monen puolueen hallitukset ovat Britanniassa perin harvinaisia - viimeksi sellainen syntyi vuonna 1974, ja se jäi lyhytikäiseksi.

Markkinat odottavat kauhulla

Britanniassa etenkin markkinat pelkäävät monen puolueen "hung" hallitusta. Sen ei uskota olevan kestävä ja riittävän tehokas. Tämä olisi pahasta etenkin juuri nyt, kun talous on heikolla tolalla ja tarvitaan vahvoja toimia.

Pahinta markkinoiden mukaan olisi se, että hallitus saataisiin kasaan vasta pitkän hevoskauppavaiheen jälkeen. Jonkinlaista ratkaisua toivotaankin jo ennen maanantaita ja markkinoiden avautumista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.