Britanniassa lisää polonium-tapauksia

Poloniumin isotooppia on tavattu murhajuttuun kytkeytyvän Millenium-hotellin henkilökunnasta, kertoi terveysvirasto HPA. Myös entinen venäläisagentti, joka tapasi Litvinenkon, kärsii säteilymyrkytyksestä, kertoi Venäjän syyttäjänvirasto.

Britanniassa murhattu entinen venäläisagentti Aleksandr Litvinenko on haudattu Lontoossa.

Maan terveysvirasto kertoi puolestaan, että Litvinenkosta tavattua myrkyllistä radioaktiivista ainetta on löytynyt vähäisessä määrin myös lontoolaishotellin henkilökunnasta.

Polonium 210:tä on löydetty seitsemästä työntekijästä Millennium-hotellissa, jonka baarissa Litvinenko tapasi kaksi entistä venäläisagenttia Dmitri Kovtunin ja Andrei Lugovoin vähän ennen sairastumistaan. Terveysviranomaisten mukaan työntekijät eivät ole vaarassa sairastua.

Nimettömänä pysytellyt lähde kertoi uutistoimisto Interfaxille, että Kovtun on kriittisessä tilassa moskovalaisessa sairaalassa säteilymyrkytyksestä. Kovtun vajosi uutistoimiston mukaan koomaan sen jälkeen, kun brittiläiset ja venäläiset murhatutkijat olivat puhuttaneet häntä. Kooman syytä ei kerrottu. Venäjän syyttäjänvirastolla ei ollut tietoja Kovtunin tilasta.

Venäjällä syyttäjänvirasto epäilee, että myös Kovtun on joutunut Litvinenkon tavoin säteilymyrkytyksen uhriksi. Tapauksista on käynnistetty murhatutkinta myös Venäjällä.

Päivällä Litvinenkon omaiset ja ystävät kokoontuivat Regent's Parkin moskeijaan, jossa imaami rukoili kuolleen puolesta. Litvinenko kääntyi ennen kuolemaansa muslimiksi isänsä ja moskeijan edustajan mukaan.

Vainaja haudattiin pohjoislontoolaiseen Highgaten hautausmaahan varotoimena sinetöidyssä arkussa. Nimettömänä puhunut ystävä kertoi Litvinenkon toivoneen kuolinvuoteellaan tulevansa aikanaan haudatuksi Tshetsheniaan.

Tshetsheeniedustaja syytti Venäjää

Tshetsheeniseparatistien edustajiin kuuluva Ahmed Zakajev sanoi vakuuttuneensa Venäjän osallisuudesta Litvinenkon kuolemaan kuultuaan tämän joutuneen poloniumin uhriksi. Hänen mukaansa tshetsheenejä on menehtynyt samanlaisten oireiden jälkeen kuin mitä Litvinenkolla oli.

- Olen vakuuttunut, että venäläiset ovat käyttäneet poloniumia tshetsheenejä vastaan, Zakajev sanoi Sky News-tv-uutisille. Hän oli saattoväen joukossa kuten myös Britanniassa maanpaossa elävä venäläisliikemies Boris Berezovski, jolla oli yhteyksiä Litvinenkoon.

Venäjä on kiistänyt osallisuuden entisen turvallisuuspalvelun FSB:n everstin kuolemaan. Se on kiistänyt myös Litvinenkon syytöksen presidentti Vladimir Putinin osallisuudesta. Britannian poliisilla ei ole toistaiseksi käsitystä siitä, miten ja kuka murhasi Litvinenkon.

Venäjä ilmoitti toisesta säteilymyrkytyksestä

Litvinenkon tavannut Dmitri Kovtun kärsii myös säteilymyrkytyksestä, kertoi Venäjän syyttäjänvirasto. Moskovassa sairaalahoidossa olevan Kovtunin tapausta tutkitaan murhayrityksenä.

Syyttäjänvirasto ilmoitti myös aloittavansa oman rikostutkimuksensa Litvinenkon kuolemasta, joka on sen mukaan vahvistunut säteilymyrkytykseksi. Britanniassa murhaa tutkii Scotland Yard.

Brittipoliisit ovat Moskovassa tekemässä omia tutkimuksiaan. He eivät päässeet tänään odotetusti kuulemaan Andrei Lugovoita, joka myös tapasi Litvinenkon 1. marraskuuta Millennium-hotellissa. Myös Lugovoi epäilee saaneensa radioaktiivista myrkkyä, ja hän on tutkimuksissa moskovalaissairaalassa.

(MTV3-DTT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat