Mainos

Britanniassa kokeillaan uusia rahoitusmuotoja

Little Angel -nukketeatteri Lontoossa nauttii suurta arvostusta, eikä yleisömäärissäkään ole moittimista. Brittiläiseen tapaan teatteri ei juuri saa avustuksia julkisista varoista, vaan joutuu rahoittamaan toimintansa lipputuloilla ja lahjoituksilla.

Viime keväänä teatteri ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui sulkemaan ovensa 40 vuoden toiminnan jälkeen. Lainaa olisi tarvittu, mutta sitä ei mistään saatu.

Nukketeatterin pelastukseksi koitui Britannian ensimmäinen hyväntekeväisyyspankki Charity Bank, joka lainaa rahaa alhaisella korolla hyvään tarkoitukseen. Varansa uusi pankki saa säästäjiltä ja sijoittajilta, jotka ovat hyvän asian vuoksi valmiita hyväksymään investoinnilleen tavallista alhaisemman tuoton.

Toinen uusi ilmiö Britannian pankkimaailmassa on islamilainen asuntorahoitus, jota tähän asti ovat tarjoneet vain arabipankit.

Koron periminen ja maksaminen on islamin lakien vastaista, joten monet brittimuslimit ovat taipuneet asumaan koko ikänsä vuokralla.

Uudessa muslimeille räätälöidyssä asuntolainjärjestelmässä asunnon ostaakin pankki, joka perii asukkaalta tavallista korkeampaa vuokraa. Vuokrassa kuitataan laskennallisen asuntolainan korko ja lyhennykset, ja kun kaikki on maksettu, vuokralainen saa asunnon omakseen. Hyväntekeväisyydestä ei siis ole kyse, vaan pankki saa sijoitukselleen normaalin tuoton, vaikka asukas ei virallisesti maksakaan korkoa.

Lontoon todelliselle ongelmalle, tähtitieteelliselle hintatasolle, uudet rahoitusmuodotkaan eivät sentään voi mitään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.