Mainos

Britanniassa harkitaan jo armeijan kutsumista apuun

Britanniassa on keskitytty etsimään sekä keinoja maata viisi päivää piinanneiden katumellakoiden lopettamiseksi että syypäitä niiden alkamiselle.

Parlamentin hätäistunnossa puhunut pääministeri David Cameron totesi, että hallitus on valmis harkitsemaan armeijan kutsumista poliisin avuksi, sosiaalisen median käytön rajoittamista mellakka-alueilla ja jopa ulkonaliikkumiskieltoa.

Poliisille Cameron myönsi luvan vaatia rikoksesta epäiltyjä poistamaan kasvot peittävän huivin tai naamion. Jo aiemmin poliisin on sallittu muun muassa käyttää vesitykkejä mellakoiden rauhoittamisessa. Vielä viikonlopun ajan Lontoossa partioi 16 000 poliisia.

Rikottujen kotien ja liikkeiden omistajille Cameron lupaili korvauksia siinäkin tapauksessa, että nämä eivät ole vakuuttaneet omaisuuttaan. Vakuutusyhtiöt ovat arvioineet mellakoiden maksavan niille ainakin 200 miljoonaa puntaa eli noin 228 miljoonaa euroa.

Paine leikkausten lieventämiseen kasvaa

Cameron on toistuvasti vakuuttanut, että kaikki mahdollinen tehdään, jotta mellakoijat saadaan vastuuseen teoistaan. Tuoreen kyselyn mukaan 57 prosenttia briteistä katsoo pääministerin silti suoriutuneen mellakoiden hoitamisesta kehnosti.

Tänään Cameron kiirehti vierittämään osaa syyllisyydestä poliisin niskoille.

- Poliisipäälliköt ovat suoraan myöntäneet minulle, että he käsittelivät tapahtunutta aluksi pikemminkin järjestyshäiriönä kuin rikollisuutena. Kaduilla oli aivan liian vähän poliiseja ja heidän käyttämänsä taktiikat olivat vääriä, Cameron totesi parlamentin hätäkokouksessa uutiskanava BBC:n mukaan.

Cameron ei ottanut kantaa ennen mellakoita tehtyyn suunnitelmaan leikata poliisin rahoitusta kovalla kädellä. Oppositio sen sijaan on vaatinut leikkausten perumista.

- Suunnitelma vähentää 16 000 poliisia - yhtä paljon kuin Lontoon kaduilla viime yönä - tällaisena aikana on vastuutonta, latasi työväenpuolueen edustaja Yvette Cooper.

(MTV3 - STT)

Katso Pasi Myöhäsen raportti Lontoosta (Seitsemän uutiset 11.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.