Mainos

Britannian vaalit testi väistyvälle Blairille

Vaalien päähuomio on keskittynyt Skotlantiin, missä Skotlannin kansallispuolue SNP on luvannut kansanäänestyksen itsenäisyydestä, jos se voittaa vaalit.

Britanniassa alue- ja paikallisvaalien äänestys jatkuu. Vaaleja pidetään viimeisenä testinä kymmenen vuotta vallassa olleelle pääministeri Tony Blairille, joka on väistymässä työväenpuolueen ja hallituksen johdosta.

Työväenpuolueen odotetaan kärsivän suuria tappioita Irakin sodan, poliittisten skandaalien ja julkisiin palveluihin tehtyjen muutosten takia. Blair valmistautuu jättämään vallan seuraajalleen Gordon Brownille.

Tulokset mittaavat myös osaltaan konservatiivijohtaja David Cameronin suosiota. Cameron yrittää rakentaa puoluettaan uudestaan voimaksi, joka voi nousta jälleen kansallisen tason haastajaksi.

"Supertorstaiksi" nimetyn päivän vaaleissa äänioikeutettuja on noin 39 miljoonaa. Edustajia valitaan Englannin kaupunginvaltuustoihin sekä Skotlannin ja Walesin alueparlamentteihin.

Skotlannissa asiana itsenäisyys

Vaalien päähuomio on keskittynyt Skotlantiin. Skotlannin kansallispuolue SNP on luvannut kansanäänestyksen itsenäisyydestä, jos se voittaa vaalit. Työväenpuolue on hallinnut Skotlantia 50 vuotta, mutta nyt kansallismieliselle SNP:lle povataan voittoa.

SNP haluaa Skotlannille täyden itsenäisyyden niin, että kuningatar Elisabet pysyisi kuitenkin maan johtajana. Puolueen mukaan itsenäinen Skotlanti pitäisi aluksi rahayksikkönään punnan, mutta saattaisi myöhemmin liittyä euroon.

Puolue haluaisi myös alkaa verottaa Britanniaa ydinasekuljetuksista Skotlannin läpi ja saada näin Britannian luopumaan ydinaseiden sijoittamisesta alueelle.

Vaalien tulosten odotetaan selviävän aikaisintaan huomenna. Englannissa 169 neuvoston äänet lasketaan vasta huomenna. Walesin äänet lasketaan huomisaamuksi ja Skotlannin ensimmäisiä ääniä odotetaan huomenna noin puoli kymmeneltä Suomen aikaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.