Mainos

Britannian vaalit: Ennustamisen sietämätön vaikeus

Britanniassa vaalituloksen ennustaminen on erittäin vaikeaa myös maan vaalijärjestelmän vuoksi: puolue, joka saa eniten ääniä, ei välttämättä saakaan eniten paikkoja parlamenttiin. Koko maan kannatusprosenteista kertovat luvut saattavat siis johtaa harhaan.

Britannia on jaettu 650 vaalipiiriin. Jokaisesta vaalipiiristä parlamenttiin pääsee vain yksi henkilö. Muille puolueille annetut äänet menevät siis hukkaan. Pienet puolueet kärsivät järjestelmästä, ja vaativat sen muuttamista.

Työväenpuolueen kannatus on jakautunut järjestelmän kannalta kaikkein edullisimmin: sen äänestäjiä on lähinnä vain vaalipiireissä, joista se saa ehdokkaansa myös läpi. Viime vaaleissa Työväenpuolue sai 36,1 prosenttia äänistä ja 349 parlamenttipaikkaa. Konservatiivit puolestaan saivat 33,2 prosenttia äänistä ja 210 jäsentään alahuoneeseen.

Liberaalidemokraatit puolestaan saivat viidesosan äänistä, mutta vain kymmenesosan parlamenttipaikoista. Puolueen menestys on kärsinyt selvästi siitä, että se on useissa vaalipiireissä vasta toiseksi suurin ryhmä.

Tämä näkyy myös huomenna järjestettävien vaalien ennusteissa. Esimerkiksi eilen julkistettu YouGov-kysely lupaa sekä Työväenpuolueelle että Liberaalidemokraateille 28 prosentin kannatusta. Mutta tällä kannatuksella Työväenpuolue saisi 261 paikkaa ja Liberaalidemokraatit 82.

Systeemi ajaa taktikoimaan

Osa äänestäjistä taktikoi: he eivät äänestäkään omaa suosikkiaan, vaan puoluetta, jolla on paremmat mahdollisuudet mennä läpi ja jonka toiminnan he hyväksyvät. Näin he pystyvät hankaloittamaan itselleen vähiten mieluisen puolueen voittoa omalla alueellaan.

Eräät Työväenpuolueen johtohenkilöt ovat viime päivinä kehottaneet kannattajiaan taktikoimaan, jotta Konservatiivit eivät voittaisi vaaleja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.