Mainos

Britannian talous kärsii sodan uhasta

Britannian talouselämässä näkyy jo mahdollisen Irakin sodan uhka. Vaikutukset tuntuvat jo, sillä kauppojen liikevaihto on laskusuunnassa ja talous on menossa taantumaan.

-

Reilu enemmistö briteistä vastustaa sotaa, mutta lähes 90 prosenttia kansasta uskoo, että George Bush ja Tony Blair vievät armeijansa hyökkaykseen Persianlahdella, joko YK:n luvalla tai ilman. Sodan uhka on tuonut mukanaan epävarmuutta, ja ensimmäisena sen ovat saaneet huomata Britannian kauppiaat. Kassakone ei enää kilise entiseen malliin, ja asuntokauppakin on hidastunut.

- Yksityinen kulutus, joka oli kestämättömän korkealla, on alentunut odotettua nopeammin, koska ihmiset pelkäävät, että sota vie työpaikat ja he joutuvat vaikeuksiin asuntolainojensa kanssa muutaman kuukauden kuluttua, sanoo PNB Baribas-pankin pääekonomisti Paul Moriter-Lee.

Pörssikurssitkin ovat liukuneet alaspäin ja punta on menettänyt arvostaan lähes 10 prosenttia muutaman kuukauden aikana. Asiantuntijoiden mukaan kumpikin olisi tapahtunut joka tapauksessa, mutta sodan uhka on nopeuttanut alamäkeä. Taloussiantuntijat toivovat nyt nopeaa ratkaisua Irakin kriisiin, koska pitkittynyt sota tai sodan uhka vie maan todennäköisesti syvään lamaan.

- Pahinta olisi se, että sodan uhka jäisi roikkumaan ilmaan pitkäksi aikaa ja viivyttäisi ihmisten päätöksiä ja pitäisi samalla öljyn hinnan korkealla pitkään, sanoo Moriter-Lee.

Sodan uhka on vetänyt talousluvut alas Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Yhdysvalloissa vähittäismyynti supistui helmikuussa 1,6 prosenttia, Ranskassa puolestaan vienti on supistunut.

Britannian pääministeri Tony Blair on ajanut itsensä poliittiseen umpikujaan lupautumalla tukemaan Yhdysvaltoja Irakin vastaisessa sodassa. Jos kriisin ei saada pikaista ratkaisua, edessa ovat taloudellisestikin vaikeat ajat ja juuri hyvien talouslukujensa ansiosta Blairin hallitus on saanut kansalta tukensa vaikeinakin hetkinä. Nyt yhteys kansaan on hukassa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.